Ministerraad stelt beleidsvisie duurzaam gebruik ondergrond vast
Het Rijk wil samen met provincies, gemeenten en waterschappen meer gebruik maken van de kansen die de ondergrond biedt. Daarvoor is meer regie en een betere afstemming nodig. Dat is de kern van de Beleidsvisie duurzaam gebruik ondergrond waarmee de ministerraad op voorstel van minister Huizinga van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft ingestemd. Hiermee kunnen de mogelijkheden die de ondergrond biedt voor verbetering van de kwaliteit van de bovengrondse leefomgeving, beter worden benut en kan tegelijk een solide basis worden gelegd voor het realiseren van de kabinetsdoelstellingen op het gebied van klimaat, energie, water, mobiliteit en landbouwbeleid.
In de Nederlandse ondergrond liggen elektriciteitskabels, gas- en waterleidingen, tunnels, parkeergarages en winkelcentra. Daarnaast zijn er bodemenergiesystemen en wordt grondwater aan de bodem onttrokken. Door al deze activiteiten onder de grond wordt het leven bovengronds aangenamer. De ondergrondse functies kunnen elkaar ook in de weg gaan zitten. Bovendien kan ondergronds ruimtegebruik leiden tot beperkingen aan het gebruik van de bovengrond, zoals bij de aanleg van gasleidingen waarbij bovengronds een externe veiligheidszone in acht moet worden genomen.
Het kabinet wil in overleg met provincies en gemeenten dat de nationale en regionale belangen worden gewaarborgd. Bij de nationale belangen gaat het onder meer om de opslag en winning van bodemschatten en aardwarmte. Dit kan door het opstellen van structuurvisies, bestemmings- en waterbeheerplannen. Hierin moet worden uitgewerkt wat waar kan worden aangelegd. Binnen een kadaster voor de ondergrond zou hieraan invulling moeten worden gegeven. Aanvullend komt er een expertisecentrum over het ondergrondse kabel- en tunnelnetwerk.