Rapporten Brede Heroverwegingen opgeleverd
Het kabinet heeft vandaag de rapporten van de 20 werkgroepen Brede Heroverwegingen aangeboden aan de Tweede Kamer. De rapporten bevatten een breed scala aan varianten waarmee op 20 beleidsthema's geld bespaard kan worden.
Het kabinet heeft de heroverwegingsrapporten laten opstellen om politieke keuzes voor te bereiden over toekomstige bezuinigingen. Bezuinigingen zijn onvermijdelijk nu de overheidsfinanciën in zorgelijke staat zijn geraakt door de gevolgen van de economische crisis.
De Brede Heroverwegingen maken onderdeel uit van het kabinetsbeleid om de financiële en economische crisis het hoofd te bieden. Bijdragen aan economisch herstel is de eerste opgave waar het kabinet voor stond en staat. Maatregelen hiertoe heeft het kabinet onder andere vastgelegd in het Aanvullend Beleidsakkoord. De tweede fundamentele opgave is de weg naar herstel van de overheidsfinanciën. Deze zijn door de gevolgen van de crisis flink uit het lood geslagen. In zijn recente ramingen voor de middellange termijn (2011-2015) constateert het Centraal Planbureau een houdbaarheidstekort van 29 miljard euro.
De varianten en bouwstenen die de 20 rapporten van de brede heroverwegingen bieden, zijn een ondersteuning bij het maken van keuzes voor herstel van de overheidsfinanciën.
In elk rapport is tenminste één variant beschikbaar die leidt tot een besparing van 20% op de uitgaven. Voor elke variant zijn budgettaire, economische en maatschappelijk effecten zo veel mogelijk in kaart gebracht. Om de werkgroepen de gelegenheid te geven alle alternatieven en besparingsvarianten te onderzoeken, heeft het kabinet de werkgroepen geen beperkingen vooraf opgelegd.
Omdat de verkiezingen voor de Tweede Kamer vervroegd zijn naar 9 juni aanstaande, is de oplevering van de rapporten versneld. In zijn aanbiedingsbrief aan de voorzitter van de Tweede Kamer benadrukt demissionair minister-president Balkenende dat het huidige kabinet geen kabinetsreactie zal opstellen over de voorstellen. "Het kabinet biedt de rapporten, gelet op de gewijzigde omstandigheden, zonder kabinetsstandpunt aan de Kamer aan. Politieke partijen kunnen de rapporten gebruiken bij hun voorbereidingen op de verkiezingen."