Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Ferrier over onderdrukking van de oppositie in Cuba

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over onderdrukking van de oppositie in Cuba. Deze vragen werden ingezonden op 19 maart 2010 met kenmerk 2010Z05031.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Ferrier (CDA) over onderdrukking van de oppositie in Cuba.

Vraag 1

Kent u de berichten “Cuba drukt protesten oppositie de kop in” 1), “Amnesty roept op tot meer vrijheid in Cuba” 2) en “Cuba arresteert protesterende “Dames in wit” 3)?

Antwoord

Ja

Vraag 2
Beschikt u over informatie waaruit zou blijken dat de Cubaanse regering zelf de tegendemonstraties heeft opgezet tegen de protestactie van de Witte Dames, de familieleden van de 75 dissidenten die sinds 2003 gevangen zitten?

Antwoord

Nee, die informatie heb ik niet.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het schrijnend is dat nog steeds 53 van de 75 dissidenten, onder wie veel onafhankelijke journalisten, vastzitten? Deelt u de mening dat de wetten die bepalen dat onduidelijke overtredingen als ‘gevaarlijkheid’ tot gevangenisstraf kunnen leiden, fundamentele vrijheden van Cubaanse burgers beperken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Het is schrijnend dat nog steeds de meerderheid van de 75 dissidenten uit 2003 en vele andere politieke gevangenen vastzitten. Hiervoor heeft Nederland recentelijk tijdens de Mensenrechtenraad aandacht gevraagd. Nederland en de EU dringen al jaren aan op hun onvoorwaardelijke vrijlating en blijven dat doen. De fundamentele vrijheden van burgers in Cuba worden stelselmatig beperkt. De door u genoemde wetten dragen daar aan bij.

Vraag 4
Op wat voor manier wordt deze tegendemonstratie en het voortdurende oppakken van tegenstanders tegen het bewind door Nederland en de EU aangekaart bij de Cubaanse autoriteiten? Wordt hierbij ook het oppakken aan de orde gesteld van tientallen mensen om te voorkomen dat ze aanwezig zouden zijn bij de begrafenis van de onlangs aan hongerstaking overleden dissident Orlanda Zapata Tamayo?

Antwoord

Onmiddellijk na het overlijden van de heer Zapata heeft de EU een verklaring uitgegeven, waarin ook de EU-positie over de vrijlating van politieke gevangenen staat verwoord. Daarnaast heeft Hoge Vertegenwoordiger Lady Ashton tijdens een plenaire zitting van het Europees Parlement op 10 maart en tijdens de Mensenrechtenraad op 15 maart publiekelijk haar zorg over deze ontwikkelingen geuit. En marge van de Europese Raad Buitenlandse Zaken van 22 maart besprak ik met mijn Spaanse ambtgenoot de wenselijkheid om Cuba stevig aan te spreken op het optreden tegen politieke tegenstanders en demonstranten. Minister Moratinos zegde toe hiervoor in overleg te treden met de Hoge Vertegenwoordiger Lady Ashton.

Vraag 5
Welke consequenties trekt Nederland voor de door de EU gestarte dialoog met de Cubaanse autoriteiten onder de voorwaarden dat mensenrechten hoog op de agenda staan, blijvende steun en aandacht voor de dissidenten is en blijvende inzet op vrijlating van de politieke gevangenen?

Antwoord

Nederland zal er op blijven aandringen dat mensenrechten in het algemeen en deze zaken in het bijzonder aandacht krijgen in de dialoog van de EU met Cuba.

1) De Telegraaf, 16 maart 2010

2) Trouw, 17 maart 2010

3) Trouw, 18 maart 2010

Pagina 3 van 3