Georganiseerde illegale hennepteelt verder aan banden
Minister Hirsch Ballin van Justitie wil alle handelingen strafbaar stellen die grootschalige illegale hennepteelt ondersteunen en bevorderen. De maatregel geeft politie en openbaar ministerie meer mogelijkheden om de criminele keten van hennepteelt in de kiem te smoren en de afzetmarkt te verkleinen. Bij die aanpak gaat het om alle schakels van de productieketen, zoals de growshops, exploitanten en criminele organisaties die betrokken zijn bij de groothandel en export. Er komt een gevangenisstraf van drie jaar op te staan. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd, zoals de Raad voor de rechtspraak en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).
Vooral growshops doen dienst als facilitator en aanjager van de cannabisbranche, in het bijzonder van de bedrijfsmatige teelt van nederwiet. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat de activiteiten van growshops veel verder gaan dan de enkele verkoop van legale producten voor de kleinschalige (thuis) teelt en dat zij zich niet zelden schuldig maken aan strafbare handelingen door het leveren van planten en stekjes, het installeren van voorzieningen voor het aftappen van elektriciteit, het organiseren van de teelt, het afnemen van het eindproduct en het witwassen van de opbrengst. Ook komt het voor dat transport- en distributiebedrijven betrokken zijn bij de teelt en handel van hennep, of bijvoorbeeld elektriciens die installaties aanleggen. Verder is duidelijk geworden dat de georganiseerde hennepteelt sterk verweven is met de georganiseerde misdaad.
Het voorstel van de bewindsman verbetert de mogelijkheden om strafrechtelijk op te treden tegen gedragingen die de illegale hennepteelt vergemakkelijken en die in verband zijn te brengen met ongeoorloofde commerciële activiteiten van growshops. Die mogelijkheden zijn nu nog te beperkt om adequaat op te kunnen treden.
De regeling vloeit voort uit het Programma Versterking Aanpak Georganiseerde Misdaad, waarbinnen de bestrijding van georganiseerde hennepteelt een van de belangrijke thema’s is. Deze programmatische aanpak richt zich nadrukkelijk niet alleen op de ontmanteling van criminele samenwerkingsverbanden en de opsporing en vervolging van individuele daders, maar pakt juist ook de onderliggende gelegenheidsstructuren aan zoals de growshops die de grootschalige teelt faciliteren. Een taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt is in 2008 ingesteld om die bestrijding te professionaliseren en te verbreden. De strafbaarstelling van de voorbereidingshandelingen is een aanvulling op bestaande wettelijke mogelijkheden om via het bestuursrecht en het strafrecht drugsgerelateerde overlast en (georganiseerde) criminaliteit effectief aan te pakken.
Het wetsvoorstel volgt op een motie van het Tweede Kamerlid Van Haersma Buma waarin de regering wordt verzocht voorstellen te doen om handelingen van growshops die de georganiseerde hennepteelt faciliteren en stimuleren aan te pakken.