Strategische verkenningen bij Defensie afgerond
De interdepartementale werkgroep Verkenningen heeft vandaag de uitkomsten van haar onderzoek aangeboden aan demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, en demissionair minister van Defensie, Eimert van Middelkoop. In het project werken de ministeries van Buitenlandse Zaken (inclusief Ontwikkelingssamenwerking), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Financiën, Justitie en Defensie samen. Oud-minister Gerrit Zalm was voorzitter van de klankbordgroep van 7 externe deskundigen, die zorgde voor de externe betrokkenheid.
Het project Verkenningen geeft aan wat voor krijgsmacht Nederland zou moeten hebben in de periode van 2020 tot na 2030. Welke krijgsmacht is nodig om de belangen van het Koninkrijk te kunnen blijven beschermen en zo nodig te verdedigen? Welke krijgsmacht is nodig om de internationale rechtsorde te bevorderen?
Een groot aantal deskundigen in binnen- en buitenland en van binnen en buiten Defensie heeft aan de totstandkoming van dit rapport meegewerkt. Daarmee wordt een inhoudsvolle en wetenschappelijk verantwoorde bijdrage geleverd aan de politieke en publieke oordeelsvorming over de toekomst van onze krijgsmacht. De Verkenningen zijn geen besluiten of plannen, maar een analyse die opties geeft. Hoofddoel van de Verkenningen is het bieden van een gezaghebbende en objectieve basis zodat de politiek gedegen keuzes kan maken over de Nederlandse defensie-inspanning.
Minister Van Middelkoop roemde het rapport als een fundamentele visie op de krijgsmacht. “Een brede visie die financieel en politiek houvast geeft voor méér dan een kabinetsperiode. De krijgsmacht heeft houvast nodig voor de lange termijn. De krijgsmacht heeft recht op dit houvast. Het is de plicht van de politiek dit houvast te bieden.”