Ministerraad akkoord met overgangsregeling personenverkeer BES-eilanden
De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een overgangsregeling die de toegang en toelating regelt van Nederlanders tot de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). De overgangsregeling bepaalt dat tot de invoering van een Rijkswet personenverkeer op de BES-eilanden het bestaande regime voor de toegang en toelating van Nederlanders wordt gehandhaafd.
Wanneer de staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk formeel hun beslag krijgen, zullen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in de vorm van openbare lichamen onderdeel worden van het Nederlandse staatsbestel. Curaçao en Sint Maarten worden dan net als Aruba afzonderlijke landen binnen het Koninkrijk. Het huidige land Nederlandse Antillen wordt opgeheven. In aansluiting op de staatkundige hervormingen is gesproken over de invoering van een uniforme regeling voor de toegang en toelating van alle Nederlanders tot alle delen van het Koninkrijk, die wordt vastgelegd in een Rijkswet personenverkeer. Uitgangspunt van deze rijkswet zou zijn dat de toegang en toelating van Nederlanders tot de verschillende delen van het Koninkrijk in beginsel vrij moet zijn en aan zo min mogelijk beperkende voorwaarden wordt onderworpen.
Zolang er geen Rijkswet personenverkeer tot stand is gekomen, moet de toegang en toelating van Nederlanders tot de BES-eilanden tijdelijk - bij wijze van overgangsmaatregel - elders worden geregeld om te voorkomen dat er een lacune ontstaat. Het wordt echter onwenselijk geacht om in deze overgangsregeling reeds eenzijdig voor een beperkt deel van het Koninkrijk, de BES-eilanden, het regime in te voeren van een Rijkswet personenverkeer voor de toegang en toelating van alle Nederlanders. In dat geval zouden immers alle Nederlanders in beginsel vrije toegang en toelating tot de BES-eilanden genieten, terwijl de andere (toekomstige) landen die vrije toegang en toelating (nog) niet kennen. Dat zou niet overeenkomen met de beoogde wederkerigheid in een Rijkswet personenverkeer, namelijk een uniform regime van vrije toegang en toelating voor alle Nederlanders dat gaat gelden voor alle landen in het Koninkrijk. Daarom is gekozen voor het voorlopig handhaven van de bestaande regels.
De overgangsregeling wordt in een nota van wijziging bij het reeds eerder ingediende wetsvoorstel Wet toelating en uitzetting BES aan de Tweede Kamer gezonden. Dat wetsvoorstel regelt de toegang en toelating van vreemdelingen tot de BES-eilanden, en na de invoeging van de bedoelde overgangsregeling dus ook de toegang en toelating van Nederlanders tot de BES-eilanden.