NAVO kan kernwapenvrije wereld dichterbij brengen

De NAVO is het beste platform voor een debat om de weg vrij te maken voor versterking van de wapenbeheersing en bevordering van nucleaire en conventionele ontwapening. Dat schrijven minister Verhagen en zijn Duitse ambtgenoot Westerwelle in een artikel in de Volkskrant en de Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

“Wapenbeheersing moet weer een topprioriteit van de NAVO worden,” aldus beide ministers. Daarom hebben Nederland en Duitsland samen met België, Luxemburg en Noorwegen voorgesteld dat de NAVO-lidstaten op 23 april in Estland te spreken over de brede veiligheidsbenadering van het bondgenootschap.

Nederland en Duitsland willen dat de discussie binnen de NAVO ook gaat over de toekomst van de resterende niet-strategische nucleaire wapens in Europa. De ondertekening van het START-vervolgverdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten biedt een kans ook deze wapens op te nemen in het proces voor verdere nucleaire ontwapening waar beide partijen zich aan hebben verbonden.

Zonder afbreuk te doen aan de steun voor een kernwapenvrije wereld, willen beide ministers er op toezien dat een eventuele verwijdering van kernwapens niet leidt tot een hiaat in de verdediging. “Geloofwaardige afschrikking blijft essentieel om de vrede en stabiliteit in de wereld te kunnen waarborgen.”