Wijkbezoek Leeuwarden: Van sociaal naar fysiek

Directeur-generaal Mark Frequin verving op 22 maart 2010 minister Van Middelkoop tijdens een wijkbezoek aan de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden. Ook directeur-generaal José Hilgersom van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was bij het laatstste onderdeel van het wijkbezoek aanwezig.

Armoede en werkloosheid. Dat zijn de grootste problemen in de wijk Heechterp-Schieringen. Veel bewoners leven op bijstandsniveau of eronder. Eén van de manieren om de armoede te bestrijden, is energiebesparing. Dat leidt tot lagere kosten en draagt zo bij aan verbetering van de koopkracht. Daardoor kunnen bewoners de eindjes weer aan elkaar knopen. Woningcorporatie Elkien brengt daarom 96 huurwoningen van energielabel G naar B. Ook 81 eigenaren van voormalige corporatiewoningen en 46 eigenaren van andere woningen liften met dit initiatief mee. Voor een veel lager bedrag gaan zij heel wat labels omhoog. Tijdens een wandeling door de buurt bezocht Frequin een voorbeeldwoning in de Wilgenstraat. Huurders kunnen hier zien wat er gaat gebeuren en welke keuzes ze hebben. Particuliere eigenaren worden hiermee verleid om ook mee te doen.

Bloembakken

De wandeling voerde verder langs de Acaciastraat, waar Elkien 29 woningen bouwt op het terrein van een voormalig schoolgebouw. Frequin verrichtte de openingshandeling door het startschot te lossen bij een fietswedstijd tussen wethouder Roel Sluiter en Alex Bonnema van Elkien. Daarna bezocht de directeur-generaal een afvalproject aan de Essenstraat. De bewoners leggen bloembakken rond de afvalcontainers om te voorkomen dat anderen daar hun afval dumpen. Bewoonster Maud zegt dat het wel helpt, maar dat mensen van buiten de wijk toch nog hun vuilnis naast de container zetten. Dit moet strenger worden aangepakt. De gemeente is nog op zoek naar iemand die kan voorlichten én verbaliseren.

Buurtconciërges

Het wijkbezoek begon met een gesprek met drie buurtconciërges. Deze bewoners zijn hiervoor aangedragen door de Frontlijnteams, die in het kader van de ‘Achter de voordeur’ aanpak huis aan huis aanbellen. De conciërges houden toezicht op gebouwen en de omgeving, hebben contact met de bewoners en lossen klachten op of zorgen dat die bij de juiste organisaties terechtkomen. Verder pakken ze grofvuil en zwerfvuil aan en maken ze nieuwe bewoners wegwijs. Buurtconciërge Janny vertelt dat ze naast haar werk een opleiding volgt voor facilitair medewerker. “Dat duurt twee jaar”, zegt ze, “maar wij doen het in 9 á 10 maanden. Zo goed zijn wij!”

Ondernemers

Frequin eindigde zijn wijkbezoek in de praktijkschool Piter Jelles de Brêge. Ook directeur-generaal José Hilgersom van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was hier aanwezig. Startende ondernemers die de cursus ‘Kansrijk ondernemen’ hebben gevolgd, kregen door burgemeester Ferd Crone hun diploma uitgereikt. Ze gaan nu allemaal aan de slag met hun onderneming, variërend van winkeltjes in Arabische producten en tweedehands kinderkleding, een ijssalon, een nagelstudio en een kapsalon tot gastouderschap en het ontwerpen van kleding en kindvriendelijke browsers.

Trots

Tot slot kookte Van Harte Resto voor de bewoners en de professionals. Tijdens het eten discussiëren zij met elkaar over wat er in de wijk moet gebeuren. Over het algemeen zijn de bewoners trots op hun wijk. Ze zijn erg tevreden over de Frontlijnteams en ze vinden dat zij zélf verantwoordelijkheid moeten nemen. Professionals luisteren beter naar de bewoners en gaan uit van hun kracht. Ze brengen niet meer alleen hun eigen aanbod in. De grootste ambitie voor de wijk is een goede mix van huur- en koopwoningen én van sociale en fysieke maatregelen. In Leeuwarden is de wijkenaanpak begonnen met sociale maatregelen. Nu is het tijd voor een overgang van sociaal naar fysiek. Het belangrijkste is dat de wijkenaanpak dóór kan gaan. De gemeente wil daarom een meer samenhangende wijkenaanpak, óók in de andere wijken. Het Rijk is daarbij als partner zeer gewenst.

Fotoreportage van het wijkbezoek Leeuwarden van maandag 22 maart 2010