Stuurgroep 'Eenmalig inwinnen meervoudig gebruik beeldmateriaal' van start
Steeds meer overheden maken gebruik van luchtfoto’s en panoramafoto’s (360° foto’s) in hun werk. VROM gebruikt luchtfoto’s voor bijvoorbeeld het maken van bodemstatistieken en bij crisismanagement bij de VROM Inspectie.
Verschillende overheden en zelfs verschillende afdelingen binnen een instantie werkten langs elkaar heen en verleenden vaak verschillende opdrachten aan verschillende bedrijven om luchtfoto’s te laten maken. Dit is inefficiënt en bovendien zet het druk op de beschikbaarheid van luchtfoto’s vanwege de run op vliegtuigen met camera’s op de (beperkte) dagen dat het geschikt is om luchtfoto’s te maken.
In 2009 is een maatschappelijke kosten-batenanalyse uitgevoerd naar het centraal inkopen, ontsluiten en beschikbaarstellen voor de gehele overheid van luchtfoto’s en panoramafoto’s. De conclusie van deze analyse was dat de baten 12,2 miljoen hoger liggen dan de kosten. Het “eenmalig inwinnen, meervoudig gebruiken” levert dus voordelen op.
Het Beraad voor de Geo-informatie (GI-beraad) heeft daarom besloten de handen ineen te slaan. Het GI-beraad heeft vertegenwoordigers op directeursniveau van VROM, BZK, LNV, Defensie, EZ, Kadaster, Rijkswaterstaat, TNO, CBS, gemeenten, provincies, waterschappen en Geonovum.
Op 10 november 2009 is de stuurgroep “eenmalig inwinnen, meervoudig gebruik beeldmateriaal” met haar werkzaamheden gestart. De stuurgroep gaat een voorstel formuleren hoe de organisatie en de financiering van het gezamenlijk inkopen van luchtfoto’s en panoramafoto’s voor de hele overheid kan worden ingericht.
De opdracht moet leiden tot de volgende resultaten:
1. Een beschrijving van de specificaties van het aan te schaffen fotomateriaal.
2. De uitwerking van die specificaties in een uitbestedingsbestek.
3. Een voorstel voor de te hanteren kostenverdeelsleutel.
4. Een voorstel over hoe en waar de landelijke voorziening moet worden ondergebracht.
De stuurgroep heeft als planning medio 2010 het complete voorstel voor besluitvorming in het GI-beraad te brengen met als doel de eerste aanschaf van fotomateriaal in 2011.
In de stuurgroep zitten vertegenwoordigers van LNV, BZK, RWS, VROM, Defensie, IPO, Waterschappen, VNG, Prorail en Kadaster. De VROM-deelname wordt verzorgd door de afdeling Beleid Geo-informatie.