Stijgende populariteit Defensie neemt zorgen niet weg

“We moeten het dak repareren als het droog is”, schrijft demissionair staatssecretaris Jack de Vries in de reportage over de ontwikkelingen van het personeelsbeleid in 2009. Hoewel het personeelsbestand voor het eerst sinds 2007 is toegenomen, blijven tekorten in specifieke personeelscategorieën, leeftijd- en organisatieopbouw zorgpunten voor de toekomst.

De slechtere omstandigheden op de arbeidsmarkt hebben het afgelopen jaar een positief effect gehad op het personeelsbestand. Minder werknemers verlieten de organisatie en er kwam meer personeel bij. De vulling van het militair inzetbaar personeel steeg van 83.7% naar 85.1%. De belangrijkste reden voor deze relatief lage instroom is de beperkte ruimte voor vulling op korte termijn. Vorig jaar is besloten de militaire vacatures tot 2015 geleidelijk te vullen. Bij de vulling krijgen technische, fysiek zware en onderofficiersfuncties voorrang.

Maatwerk

Naast de hoge eisen die Defensie stelt aan potentieel personeel, is deze doelgroep ook kritisch. Verwacht wordt dat als de omstandigheden op de arbeidsmarkt verbeteren de belangstelling voor Defensie afneemt. Defensie moet daardoor flexibeler worden en maatwerk leveren. Zo moeten werknemers dichter bij huis kunnen werken en onderwijs kunnen volgen.

Omdat de samenstelling van het personeelsbestand in de toekomst meer etnisch divers moet zijn, worden wervers speciaal opgeleid om bijvoorbeeld allochtonen aan te trekken. Om het proces van de doorstroom te bevorderen neemt het aantal loopbaanbegeleiders dit jaar toe met ruim 100. Instrumenten als het E-Portfolio en het Persoonlijk Ontwikkelplan (POP-formulier) moeten het doorstoomproces verder ondersteunen.

Leeftijdsopbouw

Een evenwichtige leeftijdopbouw is nodig om Defensie op lange termijn betaalbaar te houden. Financieel is een jonger bestand aantrekkelijk, maar de praktijk vraagt juist om ervaren, deskundig en daardoor duurder personeel. Deze behoefte leidt tot een overschot aan hoge rangen waardoor op termijn financiële tekorten ontstaan. Voor deze onevenwichtigheid moet een oplossing worden gezocht. Het burgerpersoneelsbestand vertoont juist een zorgwekkende vergrijzing. Dit is te wijten aan de vermindering van het aantal burgerarbeidsplaatsen en een lage instroom.