Onderzoek ‘Reservist en sociale zekerheid’ overhandigd

Het onderzoeksrapport ‘Reservist en sociale zekerheid’ is gisteren door demissionair staatssecretaris Jack de Vries in ontvangst genomen. Dit deed hij tijdens de themadag voor reservepersoneel waarbij ruim 100 reservisten aanwezig waren.

Met de overhandiging rondde korporaal der eerste klasse Johan Pols van het Korps Nationale Reserve na 8 jaar zijn onderzoek naar de sociale zekerheid van reservisten af. Onduidelijkheden over de financiële gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid en invaliditeit ontstaan tijdens de dienst, vormden de aanleiding voor dit onderzoek.

Geen algemeen beleid

Waar haal ik welke zorg vandaan en wie betaalt dat? Deze vraag blijft bij veel reservisten onbeantwoord. Vooral degenen zonder vaste werkgever, zoals de student, de kleine zelfstandige en de huisman of –vrouw, zijn onzeker over hun rechtspositie. De onderzoeker concludeert dat er geen algemeen beleid is voor de zekerheid en geeft dit dan ook als belangrijkste aanbeveling.

De staatssecretaris, zelf reservist, benadrukte dat de sociale zekerheid van de reservist een belangrijk aandachtspunt is binnen Defensie en de politiek. Wel stelt hij dat een algemeen beleid ten koste kan gaan van maatwerk waar de reservist door zijn exclusieve positie nu nog gebruik van maakt.

Bovendien is sociale zekerheid veranderlijk en daarom moet er volgens De Vries eerst afstemming plaatsvinden met de algemene ontwikkelingen voordat er algemeen beleid gemaakt kan worden. “Het tijdelijk stopzetten van de zorgverzekering gedurende een uitzending is kostenbesparend, maar door de verhoogde premies is de reservist bij het opnieuw afsluiten van een zorgverzekering juist veel meer geld kwijt”, zo illustreerde hij.