Nederlandse economie presteert goed in de EU
De Nederlandse economie presteert als één van de beste in Europa. Dat zegt het Centre for European Reform (CER) in haar rapport ‘The Lisbon Scoreboard X: The road to 2010’.
Hierin zet de pro-Europese maar kritische Britse denktank de resultaten van de Lissabonstrategie (het Europese economische hervormingsplan uit 2000) op een rijtje. Het belangrijkste doel van de Lissabonstrategie was om de Europese economieën om te vormen tot kenniseconomieën.
De conclusie van het rapport is dat de strategie niet heeft voldaan aan de verwachtingen. Volgens de CER was de diagnose van de problemen weliswaar correct, maar miste de Lissabonstrategie een duidelijke focus en waren er te weinig instrumenten om de gekozen oplossingen te realiseren.
Ondanks deze kritische conclusie heeft Nederland het volgens het rapport goed gedaan. Het rapport stelt dat Nederland ‘opperheld ‘ is op het gebied van economische hervormingen: “It is the only EU country to combine very high levels of productivity with a high employment rate.”
Vooral op het gebied van innovatie, liberalisatie en werkgelegenheid doet Nederland het goed en behoort het tot de ‘helden’, samen met landen als Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Tot de ‘slechterikken’ behoren volgens het rapport Griekenland, Italië en Spanje.
“Met alle uitdagingen die op ons pad liggen, zoals ook het CPB ons recent voorspiegelde, is het goed vast te stellen dat Nederland wat betreft werkgelegenheid en productiviteit hoog scoort in Europa. Het kan en moet natuurlijk beter, maar dit vormt in ieder geval een goede basis voor Nederland en de Nederlanders om de toekomst met gepast optimisme en een gezonde werklust tegemoet te zien", aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).
De aanbevelingen van het rapport komen grotendeels overeen met de belangrijkste Nederlandse aandachtspunten bij de opvolger van de Lissabonstrategie, de Europa 2020 strategie: werkgelegenheid, onderwijs en duurzaamheid/groene innovatie.