Wijkbezoek Arnhem: "Klarendal wil dóór"
Het ministerie van VROM/WWI heeft een andere minister die zijn aandacht moet verdelen en niet altijd op wijkbezoek kan. De bewoners van de Arnhemse aandachtswijk Klarendal gaven aan dat ze dán graag een hoge ambtenaar op bezoek wilden. Vandaar dat directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie Mark Frequin samen met collega's van VWS op maandag 15 maart 2010 hun wijk bezocht. “De kracht zit in jullie zélf.”
De bewoners van de Arnhemse aandachtswijken zijn erg actief. Dat blijkt ook weer tijdens dit bezoek. Drie van hen, Ron, Joke en Gerrit, vertellen hoe het gaat in hun wijk. Ron vergelijkt het met een opgroeiend kind: “In 2002 waren we een baby. In 2004 konden we lopen. En nu zijn we acht jaar oud. We kunnen veel zelf, maar hebben nog wel ondersteuning nodig.” Hij maakt zich zorgen over de toekomst. “Komen we tot stilstand of gaan we verder?” Gerrit houdt een pleidooi voor veiligheid en sociale samenhang. En Joke ziet een golfbeweging in de subsidiestromen. Ze is bang dat de wijk nu, met de bezuinigingen, weer in een dal terechtkomt. “Maar wij slepen jullie er met de haren bij. Klarendal wil dóór”. Frequin: “Daarom zitten wij hier, voor die continuïteit. Trek ons aan ons jasje, maar geef zelf aan wat jullie nodig hebben. De kracht zit in jullie zélf.”
Wijkverpleegkundigen
Later schuiven er drie wijkverpleegkundigen aan. Zij spreken vooral met Cees van der Burg, plaatsvervangend directeur-generaal Jeugd en Maatschappelijke Zorg van VWS. Achter de voordeur treffen zij allerlei problemen aan en daarmee hebben ze een belangrijke signalerende rol. Maar door tijdgebrek kunnen ze hier niet altijd iets mee doen. Inmiddels is er door gebruik te maken van het programma Zichtbare Schakel een extra wijkverpleegkundige aangenomen, waardoor ze meer tijd hebben voor overleg met andere instanties. Dat maakt het makkelijker om mensen door te verwijzen naar bijvoorbeeld maatschappelijk werk, psychiatrische zorg of schuldhulpverlening.
Metamorfose
Vervolgens wandelt de directeur-generaal met de bewoners door de wijk. In de Vinkenstraat vertellen kinderen hoe ze de wijk schoonmaken in het kader van de Week Nederland Schoon. En in het modekwartier zijn voormalige koffieshops, belwinkels en leegstaande panden verbouwd tot modewinkels met daarboven woonhuizen. Samen met het verplaatste monumentale postkantoor, waarin café-restaurant Goed Proeven is gevestigd, leidde dit tot een metamorfose van Klarendal.
Hotspot
In een voormalige koffieshop is sinds drie jaar, op initiatief van de bewoners, een politiehuiskamer gevestigd. Bewoners kunnen hier op een laagdrempelige manier meldingen doen van onveilige situaties. Volgens wijkagenten Herman en Mark heeft dit de bereidheid tot aangifte aanzienlijk vergroot. Bovendien leidde de aanwezigheid van de agenten tot een daling van de overlast. De index voor de onveiligheidsbeleving nam af van 70 naar 30. Volgens wethouder Barth van Eeten is Klarendal nu geen hotspot meer van drugs, maar van mode. “Klarendal heeft van ver moeten komen, maar de mensen gaan nu van de stad naar de wijk in plaats van andersom”. De corporaties speelden bij die ontwikkeling een belangrijke rol. Frequin: “De bewoners, de gemeente en de corporaties moeten goed blijven samenwerken. Ze zijn de driehoek waar de wijkenaanpak op steunt.”