Website Dwang in de zorg ‘live’

De nieuwe website Dwang in de zorg is een laagdrempelig informatiepunt over de Wet bopz. Patiënten, direct betrokkenen én professionals vinden er antwoord op hun vragen over onvrijwillige zorg. De website is op 11 maart 2010 geopend door de ministeries van VWS en Justitie.

Dwang in de zorg

Ingewikkeld, versnipperd

De Wet bopz (bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) ziet op gedwongen opnames en beschermt mensen die hiermee te maken krijgen. Dwang in de zorg kan leiden tot emotionele situaties voor patiënten, hun familie en hun naasten. Tegelijk ervaren betrokkenen de wet vaak als ingewikkeld en versnipperd.

Begrijpelijk antwoord

De informatievoorziening over de Wet bopz krijgt over het algemeen ook een onvoldoende. Laat staan dat betrokkenen zo maar een begrijpelijk antwoord krijgen op vragen als: 'Mijn zoon is gedwongen opgenomen. Mag ik hem nu nog meenemen naar de bruiloft van zijn oom en tante?'

4000 pagina's

Het antwoord op die vraag – en vele andere – is vanaf nu te vinden op de website Dwang in de Zorg. Die geeft heldere antwoorden op vragen die bij de verschillende doelgroepen in de praktijk zijn ontstaan. De website herbergt ongeveer vierduizend pagina’s, maar is toch heel toegankelijk.

Tips

Bezoekers van de website kunnen ook op teksten reageren of nieuwe wetgeving lezen. Instellingen krijgen op de site tips over het terugdringen en voorkomen van dwangmaatregelen – aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Samenwerking

De website Dwang in de zorg is tot stand gebracht door de ministeries van VWS en Justitie. Zij hebben daarbij samengewerkt met patiënten, betrokkenen, zorgprofessionals en juristen. De inbreng van hun kennis en ervaring is duidelijk af te lezen aan de website.

Kortom, het Informatiepunt Dwang in de zorg is hét middel om complexe wet- en regelgeving in vaak emotionele situaties te verhelderen. Het is een belangrijke nieuwe wegwijzer naar ondersteuning en hulp in de praktijk.