Vliegbasis Gilze-Rijen bestaat 100 jaar
Vliegbasis Gilze-Rijen heeft vandaag in aanwezigheid van staatssecretaris Jack de Vries haar 100-jarig bestaan gevierd. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en de burgemeester van gemeente Gilze en Rijen, René Roep, onthulden een gedenksteen die de toegangspoort van voormalig ‘Vliegveld Molenheide’ markeert.
Jack de Vries benadrukte in zijn toespraak op de helikopterbasis de belangrijke taak die de Nederlandse luchtmachthelikopters hebben. “Binnenkort ronden wij de Defensie Verkenningen af over mogelijke toekomstscenario’s voor de krijgsmacht, en zullen ook de rijksbrede plannen bekend worden. Het zal u niet verbazen dat ik daarbij uitga van het huidige ambitieniveau van de krijgsmacht. Vrede is niet vanzelfsprekend en ook niet voor niets. De Nederlandse gevechts- en transporthelikopters zijn hierbij een onmisbare schakel. Dagelijks bewijzen zij hun nut.”
Generaal Jansen benoemde het belang van een goede relatie met de omgeving van de vliegbasis. “Het is voor mij een grote eer om samen met de burgemeester van de jubilerende gemeente Gilze en Rijen een gedenkteken te onthullen dat mijn inziens op treffende wijze de band symboliseert van de gemeente met haar honderdjarige luchtvaartgeschiedenis.”
Bij de viering van dit jubileum waren naast een aantal hoogwaardigheidsbekleders van Defensie, de Provincie en omringende gemeentes ook oud-commandanten te gast op de vliegbasis. Samen met het personeel van de vliegbasis Gilze-Rijen werd stilgestaan bij een eeuw vlieggeschiedenis. Dit jaar wordt aan het 100-jarig bestaan op verschillende momenten en manieren aandacht besteed.
Vandaag verzorgden Apache-gevechtshelikopters, Cougar- en Chinook-transporthelikopters, Alouettes en vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht al een flyby.
Historie
De geschiedenis van de huidige vliegbasis begon op 11 maart 1910 met de oprichting van de Eerste Nederlandsche Vliegvereeniging. In de Eerste Wereldoorlog gebruikte de Luchtvaartafdeeling het vliegterrein om langs de Belgische grens te patrouilleren. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kreeg het civiele terrein een militaire bestemming.