Minister Verburg brengt eerste Staat van het Dier uit
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) brengt vandaag de eerste Staat van het Dier uit.
Dat is een jaarlijkse rapportage over dierenwelzijn en diergezondheid. Nederland is de eerste EU-lidstaat die zo uitgebreid over dierenwelzijn rapporteert. Deze eerste rapportage bevat een nulmeting, pas na herhaalde metingen valt er een uitspraak te doen over de ontwikkeling van het welzijn en de gezondheid van gehouden dieren. De Staat van het Dier is vandaag samen met de 2e Voortgangsrapportage dierenwelzijn (over 2009) naar de Tweede Kamer gestuurd.
De Staat van het Dier is in opdracht van LNV opgesteld door Wageningen URLivestock Research, die gegevens heeft verzameld over 25 meetpunten aan de hand waarvan een beeld wordt geschetst van het niveau van dierenwelzijn en diergezondheid in Nederland. Het gaat hierbij om een nulmeting, op basis waarvan monitoring plaatsvindt van dierenwelzijn en diergezondheid.
Er wordt nu vooral gerapporteerd op basis van zogeheten 'outputmeetpunten', waarbij het gaat om concrete producten of directe gevolgen van het beleid. Bijvoorbeeld het aandeel bedrijven dat bovenwettelijke, welzijnsbevorderende maatregelen treft zoals diervriendelijke stallen, het aantal dieren dat in asielen en opvang terecht komt en de hoeveelheid gebruik van diergeneesmiddelen.
Een beter methode om dierenwelzijn en -gezondheid te meten is om te kijken naar zogeheten 'outcome-meetpunten' waarmee welzijn en gezondheid direct aan het dier kan worden gemeten. De resultaten van het EU-project Welfare Quality die eind vorig jaar beschikbaar zijn gekomen, geven daarvoor de mogelijkheid. Minister Verburg ziet dit als een volgende stap in het proces.
Voortgangsrapportage
Behalve de Staat van het Dier is ook de tweede Voortgangsrapportage over de uitvoering van de Nota Dierenwelzijn en Nationale Agenda Diergezondheid naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze voortgang gaat over het jaar 2009. Volgens minister Verburg is er goede voortgang geboekt. Zo is er met de pluimveesector een afspraak gemaakt over extra welzijnseisen bovenop de Europese eisen voor het houden van vleeskuikens. Voor vissen is per 1 januari 2010 de maatlat Duurzame Aquacultuur van kracht. Een andere aanpak van minister Verburg op het gebied van dierenwelzijn is het stimuleren van het bedrijfsleven om via het koopgedrag van de consument verbetering van dierenwelzijn te bereiken. Een veelbelovende ontwikkeling is de recente aankondiging van de Dierenbescherming, Albert Heijn en Vion om samen te zorgen dat Albert Heijn vanaf 2011 alleen nog maar varkensvlees verkoopt met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.
Het verschijnen van de Staat van het Dier en de tweede Voortgangsrapportage vormen samen een geschikt moment om met maatschappelijke partijen terug te blikken op de afgelopen 2 jaar en te kijken naar de toekomst. Daarom organiseert LNV komend najaar een conferentie over dierenwelzijn en diergezondheid.
Documenten
-
Staat van het Dier (Februari 2010)
Document over het effect van het dierenwelzijns- en diergezondheidsbeleid van LNV is. Deze eerste rapportage betreft een...
-
Voortgangsrapportage Nota Dierenwelzijn & Nationale Agenda Diergezondheid 2009
In deze voortgangsrapportage beschrijft de minister van LNV de stand van zaken van de uitvoering van de Nota Dierenwelzijn over...
-
Tweede voortgangsrapportage NAD en NDW & Staat van het Dier
Kamerbrief over de Nota Dierenwelzijn en de Nationale Agenda Diergezondheid en de monitoringsrapportgage Staat van het Dier. De...