Persconferentie na ministerraad van 5 maart 2010

Minister-president Balkenende sprak na afloop van de ministerraad onder meer over de status van het demissionaire kabinet, de crisis- en herstelwet, de gemeenteraadsverkiezingen en het bezoek van bondskanselier Merkel volgende week.

BALKENENDE:
Vandaag hadden we het kabinet nu in een andere samenstelling dan voorheen. Dat betekent een andere tafelindeling. Zo zie je de logistieke veranderingen. Twee nieuwe ministers, de minister van Financiën en de minister van VROM. U weet dat dit kabinet in de huidige samenstelling nu we demissionair zijn tot taak heeft om de verkiezingen voor te bereiden. Dat is 9 juni. De Kamer zal worden ontbonden, daarover is vandaag het besluit genomen, op 17 juni. Dat is ook de dag waarop de Kamer in nieuwe samenstelling bijeen zal komen.

We hebben natuurlijk stilgestaan bij de status van het kabinet, want als je demissionair bent dan wordt je geacht de lopende zaken te behartigen. Dat zullen wij ook doen. Natuurlijk gaan we graag ook het debat met de Kamer aan om die zaken aan te pakken die nodig zijn en dat is ook nodig in deze tijden van financieel-economische ontwikkelingen. Het is aan de Kamer om dan de besluiten te nemen rondom de vraag wat wel of niet controversieel is. Die discussie loopt en wordt ook volgende week nog voortgezet. We zullen dan de totale lijst zien.

Het is goed dat deze week is gesproken over de wetgeving ten aanzien van de BES-eilanden. Dat hangt samen met het proces van staatkundige hervorming binnen het koninkrijk. Juist door deze behandeling wordt er weer aan bijgedragen dat de eilanden later de status van openbaar lichaam zullen krijgen.

Een ander punt dat speelt dat ook vandaag aan de orde is geweest is de Crisis- en herstelwet in de Eerste Kamer. Het punt onteigening ligt daar gevoelig. We hebben nu een brief opgesteld en wij denken dat we aan de bezwaren tegemoet kunnen komen. Ik hoop dus ook dat nu niets meer de behandeling in de Eerste Kamer in de weg hoeft te staan, zodat we ook op 16 maart over dit voorstel kunnen spreken. In tijden van crisis zullen we waar mogelijk met de Kamer en met het parlement zaken oppakken. Dat is in het belang van de toekomst van ons land.

Uiteraard hebben we ook even kort stilgestaan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de opkomst, die toch betrekkelijk laag was met 53%. Vaak hebben we het gehad over de landelijke aspecten, maar het gaat natuurlijk om gemeenteraadsverkiezingen en ik hoop dat binnen de gemeenten snel kan worden gewerkt aan de vorming van de nieuwe colleges. Die voortvarendheid is van belang, juist voor de burgers.

Wat betreft de internationale zaken hebben we met name stilgestaan bij een aantal toch weer natuurrampen. U weet: niet zo lang geleden hebben we indringend stilgestaan bij de situatie in Haïti. Nu werden we weer opgeschrikt door een aardbeving in Chili. Doden zijn er te betreuren. Ik heb zelf onze condoleances overgebracht aan president Bachelet. Ik wil hier nog eens onderstrepen dat het een buitengewone tragedie is en we leven zeer mee met de slachtoffers, familieleden van de slachtoffers, gewonden en de mensen in Chili. Nederland draagt ook via het Rode Kruis bij aan humanitaire hulp en dat betreft dan zaken als water en sanitatie, gezondheidszorg, onderdak en telecommunicatie.

En als we het dan toch hebben over natuurgeweld: ik heb ook een brief geschreven aan de Franse president Sarkozy en mijn collega Fillon om ook ons medeleven uit te spreken naar aanleiding van de enorme gevolgen van de zware storm vorige week in het westen van Frankrijk.

En dan even een vooruitblik naar volgende week. Komende donderdag zal bondskanselier Merkel Nederland bezoeken. We zullen dan met name stilstaan bij de EU2020-strategie. U weet: dat is een strategie die moet bijdragen aan de versterking van het economisch profiel van Europa. Er is ook heel veel te doen en we zullen daar dan ook indringend bij stilstaan. Ook als opmaat naar de eerstvolgende Europese Raad, want u weet dat de voorjaarsraad van de Europese Raad altijd in het teken staat van de behandeling van de sociaal-economische strategie. Dat zullen we dan doen en de Europese Commissie heeft trouwens deze week een aantal goede voorzetten daarvoor gedaan. Wat dat betreft komt het goed uit dat mevrouw Merkel hierheen komt, dan kunnen we ook bij dit belangrijke thema stilstaan.