Den Haag krijgt 17,45 miljoen voor Institute for Global Justice
Het kabinet is akkoord gegaan met een voorstel van minister Van der Hoeven om 17,45 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de oprichting van een Institute for Global Justice (IGJ) in Den Haag.
Het IGJ wil een innovatief kennisinstituut van wereldformaat worden op het gebied van recht, vrede, veiligheid en ontwikkeling. Dat wil zij bereiken door bundeling van nationale en internationale kennis en expertise. Het IGJ wordt in Den Haag gevestigd omdat in deze stad een brede kennisbasis bestaat dankzij de aanwezigheid van tal van relevante spelers zoals ministeries, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, internationale verdragsorganisaties en bedrijven.
Het IGJ richt zich op complexe internationale vraagstukken op het snijvlak van recht, vrede, veiligheid en ontwikkeling. Het instituut past bovendien goed in het concept "The Hague legal capital".
Minister Van der Hoeven: "De oprichting van het instituut past uitstekend binnen de visie van het Kabinet over de internationale versterking van de Randstad. Wat internationaal sterk is, moeten we sterker maken..Het IGJ bevordert het profiel van Den Haag als internationale stad. Economisch gezien is dat welkom omdat het vestigingsklimaat erdoor wordt versterkt. Bovendien heeft het een economische spin-off naar de stad".
De Haagse burgemeester Van Aartsen is ook enthousiast over het besluit: "Met het Institute for Global Justice krijgt Den Haag een instituut van wereldformaat. De kracht van de bestaande Haagse instituten op het gebied van vrede, recht, veiligheid en ontwikkeling wordt via het IGJ gebundeld en versterkt. Hiermee zorgt Den Haag voor nieuwe kennis, producten en diensten die aansluiten op de complexe problemen waar de wereld voor staat."
Het beschikbaar gestelde bedrag wordt betaald uit het 'Budget Sterke Regio's' van het Fonds Economische Structuurversterking (FES). De 17,45 miljoen is bedoeld als bijdrage in de opstartfase van het instituut. Na 5 jaar moet het instituut voldoende verankerd zijn in de internationale context om financieel zelfstandig te kunnen zijn.