Staatssecretaris Bussemaker: “maak oorlogsverleden toekomstbestendig”

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Jet Bussemaker heeft deze week, tijdens haar bezoek aan Vancouver, gesproken met Nederlandse veteranen en oorlogsgetroffenen uit de Tweede Wereldoorlog die in Canada wonen. “Ik zie het als mijn taak het oorlogsverleden toekomstbestendig te maken.”

De bewindsvrouw wil ervoor zorgen dat de herinneringen aan de oorlog levend blijven, zodat nieuwe generaties hun eigen vragen kunnen stellen en conclusies kunnen trekken, zo zei ze. Dat mensen die de oorlog meemaakten hun ervaringen met jongere generaties delen is volgens haar essentieel.

Vader

De staatssecretaris refereerde daarbij aan haar eigen vader die als tiener de oorlog in het toenmalig Nederlands-Indië meemaakte en gevangen zat in verschillende jongenskampen. Met hem bezocht ze vele jaren later Indonesië, waar hij haar de plekken liet zien waar hij woonde en gevangen zat en door de Japanners was gestraft. Daar vertelde hij zijn verhaal. “U begrijpt, dat maakte enorme indruk op mij. Meer dan welk geschiedenisboek dan ook.” Bussemaker is blij haar vaders verhaal te kennen, zodat zij het weer kan doorvertellen.

Ooggetuigen

Los van de geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog aan middelbare scholieren, bezoeken in Nederland jaarlijks tientallen ooggetuigen van de Holocaust honderden scholen. Ze vertellen de leerlingen over hun ervaringen: het onderduiken, de concentratiekampen en het verzet. “Deze verhalen maken zelfs de luidruchtigste klassen stil”, aldus Bussemaker.

Erfgoed

Omdat er binnen afzienbare tijd geen ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog meer in leven zijn, worden die verhalen momenteel op film vastgelegd. Dit project maakt onderdeel uit van het programma Erfgoed van de Oorlog, dat als doel heeft de nalatenschappen van de oorlog te archiveren en openbaar te maken. Het programma richt zich onder meer op foto’s, amateurfilms, tekeningen, dagboeken en persoonlijke archieven. “Materiaal dat we nodig hebben om de geschiedenis te begrijpen, nu en later”.

Bussemaker sprak tijdens de bijeenkomst in het Billy Bishop Center uitgebreid met de Nederlandse veteranen en oorlogsgetroffenen. Aan de hand van een meegebracht voorwerp vertelden ze allen hun eigen indrukwekkende en soms aangrijpende verhaal.