Uitreiking Mensenrechtentulp 2009 aan Shadi Sadr
"Ik heb heel veel bewondering voor wat u doet. En net als u, maak ik me grote zorgen over de situatie in Iran, waar mensenrechten meer en meer met voeten worden getreden. Ik vertrouw er op dat de Mensenrechtentulp, die u zodadelijk in ontvangst zal nemen, een extra steun in de rug zal zijn voor u bij het voortzetten van uw eigen activiteiten ter verbetering van de mensenrechten in Iran."
Mevrouw Sadr,
Vanochtend hebben wij elkaar voor het eerst ontmoet. Daarvoor had ik natuurlijk al kennis genomen van uw werk, als advocaat en journalist, of, zoals u zelf zegt: als vrouwenactivist.
Zojuist hebben wij allemaal kunnen zien, hoe u zich inzet voor de naleving van vrouwenrechten in Iran.
Ik heb heel veel bewondering voor wat u doet. En net als u, maak ik me grote zorgen over de situatie in Iran, waar mensenrechten meer en meer met voeten worden getreden. In het fimpje dat we zojuist zagen, vroeg u regeringen bij de Iraanse autoriteiten te blijven aandringen op verbetering van de mensenrechtensituatie. Ik kan u verzekeren dat de Nederlandse overheid dat ook doet.
Wij nemen stelselmatig schendingen van mensenrechten met Iran op. Dat doen we zelf. Dat doen we in EU verband en dat doen we binnen de Verenigde Naties. In de Mensenrechtenraad heeft Nederland zorg uitgesproken over het verloop van de massaprocessen en de vele willekeurige arrestaties van politieke opponenten, journalisten, mensenrechtenverdedigers en anderen. Ook hebben we mensenrechtenschendingen in gevangenissen en het gebruik van de doodstraf aan de kaak gesteld.
Eén van de initiatieven die ik zelf heb genomen is op te roepen tot een exportverbod van internetfilters zoals die door het Iraanse regime worden gebruikt om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen. Met onze Europese partners gaan we binnenkort rond de tafel zitten om de mogelijkheden verder te onderzoeken.
Nederland zet ook sinds lange tijd in op het verbeteren van de mediadiversiteit in Iran, inclusief de versterking van mediakanalen, internet en vrijheid van meningsuiting. Het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting en mediadiversiteit in Iran is integraal onderdeel van het Mensenrechtenfonds. Ook soortgelijke activiteiten gericht op andere landen waar deze vrijheid onder druk staat, worden uit dit Fonds gefinancierd. In 2008 hebben we hiervoor totaal 4 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan een groot deel aan Iraanse activiteiten ten goede komt. Sommige activiteiten opereren vanuit Nederland gezien de beperkte mogelijkheden in Iran zelf. Het Parlement heeft dit jaar gevraagd om een intensivering van activiteiten op dit gebied.
Daar hebben we €1 miljoen extra voor uitgetrokken. Mevrouw Sadr, ik weet dat u niet altijd te spreken bent geweest over de vorm die de Nederlandse steun in het verleden had. Uw kritiek hebben wij ook ter harte genomen. De Nederlandse steun moet mensenrechtenverdedigers in Iran helpen, niet hinderen. Ik geloof dat we nu een goede manier hebben gevonden waarop we kunnen bijdragen aan een verbetering van het mensenrechtenklimaat in Iran.
Mevrouw Sadr,
Ik hoop hiermee aan te geven dat de Nederlandse regering niet alleen in woord achter uw inspanningen staat, maar ook in daad. Ik vertrouw er op dat de Mensenrechtentulp, die u zodadelijk in ontvangst zal nemen, een extra steun in de rug zal zijn voor u bij het voortzetten van uw eigen activiteiten ter verbetering van de mensenrechten in Iran.
Ik feliciteer u van harte met deze onderscheiding en reik met heel veel plezier de Mensenrechtentulp aan u uit.