Kamerbrief over de motie van de leden Peters, Van Bommel en Van Dam over het herzieningsproces van het Strategisch Concept van de NAVO
De regering heeft kennis genomen van het feit dat de motie van de leden Peters, Van Bommel en Van Dam over het herzieningsproces van het Strategisch Concept van de NAVO, kenmerk 28 676, nr. 79, door uw Kamer is aanvaard op 2 april jl.
In de motie wordt de regering verzocht te komen met een plan van aanpak voor brede parlementaire en maatschappelijke consultatie en discussie tijdens dat proces.
Voorop staat dat de regering graag samen met uw Kamer een brede parlementaire en maatschappelijke consultatie over dit belangrijke onderwerp wil blijven bevorderen.
Allereerst zal de regering met uw Kamer van gedachten blijven wisselen over de voortgang van het herzieningsproces. Ter voorbereiding op de NAVO-top van 3 en 4 april jl. heb ik mondeling (AO van 26 maart jl.) en schriftelijk (mijn brief van 20 maart jl.) met uw Kamer over dit Strategisch Concept en de Verklaring inzake Bondgenootschappelijke Veiligheid gecommuniceerd. Ik ben vanzelfsprekend te allen tijde bereid uw Kamer mondeling of schriftelijk nadere toelichting te geven over volgende stappen in het proces en de Nederlandse visie daarop.
Voorts is de regering voortdurend actief betrokken bij de organisatie van activiteiten die beogen de maatschappelijke discussie gaande te houden. Een goed voorbeeld daarvan is het seminar dat de Atlantische Commissie in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op 27 en 28 mei a.s. organiseert over dit onderwerp. Hiervoor worden onder meer Kamerleden, studenten en journalisten uitgenodigd. Maar ook op eigen initiatief biedt de door het Ministerie van Buitenlandse Zaken gesubsidieerde Atlantische Commissie een podium voor het publieke debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken. In het afgelopen jaar heeft zij bijvoorbeeld diverse publieksbijeenkomsten georganiseerd over de ontwikkelingen in de NAVO. Bovendien heeft Nederland een bijdrage geleverd aan de uitwisseling van ideeën tussen Amerikaanse en Europese wetenschappers en opinieleiders door financiering van en deelname aan de presentatie op 3 maart jl. in Brussel van het rapport “Alliance Reborn: An Atlantic Compact for the 21st Century”, dat door vier Amerikaanse denktanks1 is opgesteld. Tevens heeft de regering voor en na de top in de media aandacht besteed aan de herziening van het Strategisch Concept. Verder ben ik voornemens een adviesaanvraag over het Strategisch Concept in te dienen bij de AIV. Daarnaast organiseert het Ministerie van Buitenlandse Zaken regelmatig seminars op het bredere terrein van het veiligheidsbeleid, in samenwerking met Clingendael en andere wetenschappelijke instellingen. Voorts wijs ik er op dat er bij het parlement zelf een grote verantwoordelijkheid rust voor het entameren van een maatschappelijk debat.
Tot slot wijs ik er graag op dat uiteraard in de praktijk moet blijken op welke wijze het herzieningsproces van het Strategisch Concept vorm zal krijgen. Zoals ik meldde in mijn Kamerbrief over de NAVO-top heeft de Secretaris-Generaal de opdracht gekregen met een groep experts te werken aan de herziening. Afgesproken is dat de bondgenoten hier gedurende het hele proces bij worden betrokken. De regering zal vervolginitiatieven afstemmen op het precieze verloop van het herzieningsproces.
Het is langs deze weg dat de regering zich de komende periode zal blijven inzetten voor een brede parlementaire en maatschappelijke consultatie.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
1: De Atlantic Council of the United States; het Center for Strategic and International Studies (CSIS); het Center for Technology and National Security Policy (CTNSP) van de National Defense University (NDU); en het Center for Transatlantic Relations (CTR) van de Paul H. Nitze School of Advanced International Studies (SAIS), Johns Hopkins University. De hoofdauteur is Daniel Hamilton, co-auteurs zijn Charles Barry, Hans Binnendijk, Stephen Flanagan, Julianne Smith en James Townsend. Het rapport is te vinden op: http://www.csis.org/media/csis/pubs/090130_nato_draft_final.pdf