Kamerbrief inzake Motie van het lid Peters inzake een ontmoeting van de minister-president met de Dalai Lama
Op 23 april jl. heeft uw Kamer een motie van het lid Peters (GroenLinks) aangenomen, die de regering verzocht om een ontmoeting van de minister-president met de Dalai Lama mogelijk te maken tijdens diens privébezoek aan Nederland in juni a.s.(Tweede Kamer, 21501-02, nr. 892). Tevens heeft het lid De Roon (PVV) op 17 april jl. schriftelijke vragen gesteld aan de minister-president over Chinese druk inzake het bezoek van de Dalai Lama (vraag 2009Z07393). Mede namens de minister-president bericht ik u als volgt.
De regering heeft een eigenstandige afweging gemaakt ten aanzien van de ontmoeting tussen bewindslieden en de Dalai Lama. Daarbij heeft zij rekening gehouden met de Nederlandse beleidsdoelstellingen en belangen met betrekking tot China in het algemeen en Tibet in het bijzonder.
De regering heeft besloten dat ik de Dalai Lama, die op uitnodiging van een particuliere organisatie een privébezoek aan Nederland brengt, namens het kabinet zal ontmoeten in zijn hoedanigheid als religieus leider. De ontmoeting zal een besloten karakter dragen, in aanwezigheid van andere religieuze leiders.
Mijn boodschap aan de Dalai Lama zal dezelfde zijn als die aan de Chinese autoriteiten:
- Nederland erkent de culturele en religieuze identiteit van Tibetanen binnen de grenzen van de Volksrepubliek China;
- Nederland onderstreept het belang van vreedzame verzoening via een dialoog tussen de Chinese autoriteiten en (de gezanten van) de Dalai Lama;
- deze dialoog moet constructief en substantieel zijn. Kernpunten als het behoud van de Tibetaanse taal, cultuur, religie en tradities zouden daarvan onderdeel moeten zijn;
- de dialoog zou moeten leiden tot concrete onderhandelingen over een zinvolle mate van (culturele en religieuze) autonomie van Tibet binnen de kaders van de Chinese grondwet;
- uiteindelijk moet dit resulteren in een duurzame oplossing die voor alle betrokkenen aanvaardbaar is;
- Nederland wijst het gebruik van geweld af.
De regering ziet geen aanleiding voor een ontmoeting van de minister-president met de Dalai Lama, omdat de inhoud van de boodschap van de Nederlandse regering zeer wel door mijzelf kan worden overgebracht. De aanwezigheid van de minister-president voegt aan die boodschap niets toe, terwijl deze wel een in de ogen van de regering onverantwoord risico inhoudt voor de goede betrekkingen met China. Onderdeel hiervan is de open constructief-kritische dialoog over thema’s als mensenrechten en Tibet, die de regering op de huidige wijze en het huidige niveau wil handhaven. Tegen deze achtergrond zal de regering de motie van het lid Peters niet uitvoeren.
De regering realiseert zich dat er gevoeligheden bestaan bij de regering van China waar het de omgang met de Dalai Lama betreft. China beschouwt de Dalai Lama als een leider die naar onafhankelijkheid van Tibet streeft en derhalve een politieke agenda heeft. De Chinese autoriteiten hebben laten weten dat een ontmoeting tussen de Dalai Lama en een bewindspersoon de bilaterale relatie met Nederland zal schaden. De regering heeft China duidelijk gemaakt dat het aan de Nederlandse autoriteiten zelf is om te bepalen wie en op welke wijze wordt ontmoet.
De Minisster van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen