Kamerbrief inzake Midden-Oosten - Verslag werkdiner EU - Israël op 21 januari 2009
Zeer geachte Voorzitter,
Ten behoeve van het Algemeen Overleg op 22 januari 2009 ter voorbereiding van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) op 26 januari 2009 wil ik u – mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken - informeren over het werkdiner van vertegenwoordigers van de EU-lidstaten met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken mw. Tzipi Livni dat gisteren heeft plaatsgevonden en dat ik bijwoonde bij verhindering van Minister Verhagen.
De besprekingen gingen veelal over de humanitaire situatie in Gaza, maar Minister Livni ging ook in op het vredesproces. Een terugkeer naar de toestand zoals die bestond voor de operatie Cast Lead was niet goed denkbaar. Voor de toekomst benadrukte zij, evenals president Abbas, gecommitteerd te zijn aan het Annapolis-proces en zij herhaalde het Israëlische standpunt dat een nauwere band tussen Israël en de EU goed zou zijn voor de gewenste toekomstige ontwikkeling van het vredesproces. Zij dankte dan ook de EU voor de steun die het aan Israël had gegeven in de afgelopen periode. Zij bracht tevens het lot onder de aandacht van Gilad Shalit – de Israëlische militair die al meer dan twee jaar door Hamas is gegijzeld. Zij drong erop aan vooral geen legitimiteit aan Hamas te geven en daarmee indirect Iran, waartegen volgens Minister Livni ook hardere sancties moesten worden getroffen. Tot slot gaf zij aan dat als de wapensmokkel niet stopte en Hamas Israël weer zou beschieten, Israël dan weer zou reageren.
De EU was eensgezind dat Israël de grenzen met Gaza moest openstellen, vooral om humanitaire hulpverlening voor de Palestijnse bevolking in Gaza mogelijk te maken. Het mag niet zo zijn dat de internationale gemeenschap moet bedelen om toegang tot Gaza teneinde de humanitaire nood in kaart te kunnen brengen. Israël moet niet beknibbelen op de hulp, niet in de omvang - minstens 500 vrachtwagens per dag - en niet in de vorm - ook verstrekking van goederen als brandstof en bouwmateriaal als cement, hout en glas. Voor de wederopbouw van Gaza moet voorts vaststaan dat wat de EU opbouwt, niet later weer verwoest zal worden. Minister Livni stelde dat de grenzen open zijn, zegde toe dat delegaties van de EU en van de VN de volgende dag (22/1) onmiddellijk toegang zullen worden verleend en benadrukte dat Israël juist wil helpen om de humanitaire situatie in Gaza te verlichten.
Minister Livni toonde zich geïnteresseerd in datgene wat individuele EU-lidstaten konden bijdragen aan veilige grenzen – de EU als zodanig noemde zij niet als mogelijke partner. In een separaat gesprek met mij reageerde Minister Livni sympathiek op het Nederland-Deense initiatief. Bij de uitvoering van deze plannen voor een betere grenscontrole moet terdege rekening gehouden worden met Egyptische gevoeligheden over de aanwezigheid van buitenlandse troepen aan diens kant van de grens, aldus Minister Livni, die overigens niet twijfelde aan de ernst waarmee Egypte de smokkelproblematiek te lijf wil gaan. Egypte zou nu vooral behoefte hebben aan technische ondersteuning om na te kunnen gaan waar de tunnels zich precies bevinden. Daarnaast stelde Livni dat er eveneens een alternatief moest zijn voor de Bedoeïenen in de Sinaï die hun geld verdienen met smokkelen.
De Staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans |