Kamerbrief inzake inzake beantwoording kamervragen van de leden Wilders en De Roon over dat Turkije een kamerdelegatie zou weigeren
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en De Roon over berichten dat Turkije een Kamerdelegatie zou weigeren te ontvangen. Deze vragen werden ingezonden op 27 november 2009 met kenmerk 2009Z22799.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Wilders en De Roon (beiden PVV) over berichten dat Turkije een Kamerdelegatie zou weigeren te ontvangen. (Ingezonden 27 november 2009)
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht ‘Reis Kamerdelegatie naar Turkije onzeker’1 en ‘Turkije bezint zich op bezoek Wilders’2?
Antwoord op vraag 1
Ja.
Vraag 2
Deelt u de mening dat de Turkse regering zich niet heeft te bemoeien met de samenstelling van een Nederlandse Kamerdelegatie? Zo nee, waarom niet?
Antwoord op vraag 2
De Tweede Kamer gaat uiteraard zelf over de samenstelling van haar delegaties voor buitenlandse bezoeken.
Vraag 3
Ziet u nog steeds geen bemiddelende rol voor u zelf weggelegd of bent u inmiddels verstandig geworden en wel bereid om op korte termijn formeel te interveniëren en bij de Turkse regering een officieel protest in te dienen?3 Zo neen, waarom niet?
Vraag 4
Bent u bereid de Turkse ambassadeur op het matje te roepen? Zo neen, waarom niet?
Antwoord op vraag 3 en 4
Naar aanleiding van nieuwsberichten, heb ik vorige week dinsdag reeds formeel contact opgenomen met de Turkse Tijdelijk Zaakgelastigde. Allereerst heb ik de Turkse autoriteiten gevraagd om bevestiging van de mediaberichten dat de Nederlandse Kamerdelegatie, in geval van deelname van de heer Wilders, weliswaar welkom zou zijn in Turkije, maar niet ontvangen zou worden op regeringsniveau. Ook heb ik de Turkse autoriteiten gewezen op het belang van goede parlementaire contacten tussen Nederland en Turkije. Alhoewel het bezoekprogramma inhoudelijk een zaak is van het Nederlandse en Turkse parlement, heb ik tevens geïnformeerd naar mogelijkheden de Kamerdelegatie alsnog op gepast niveau door Turkse regeringsvertegenwoordigers te laten ontvangen. Dit laat overigens onverlet dat daar waar het de heer Wilders vrij staat om te zeggen wat hij wil, de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken niet verplicht is hem te ontvangen.
Ik ben, tot slot, nog in afwachting van een formeel antwoord van Turkse zijde, maar mij hebben geen berichten bereikt dat Kamerlid Wilders de toegang tot Turkije zou worden ontzegd. Integendeel.
Vraag 5
Deelt u de mening dat deze gang van zaken maar weer eens aantoont dat Turkije nooit lid moet worden van de Europese Unie? Zo nee, waarom niet?
Antwoord op vraag 5
Wat het Kabinet betreft, is voor het EU-lidmaatschap vereist dat kandidaat-lidstaat Turkije volledig voldoet aan de toetredingsvoorwaarden zoals gesteld in het EU-onderhandelingsraamwerk van 2005. Hierin is vastgelegd dat het gedeelde doel van de onderhandelingen toetreding is, maar dat de uitkomst van dit ‘open-ended’ proces niet op voorhand vaststaat. De mediaberichten waarnaar de Kamervragen verwijzen, doen hieraan niets af.
Vraag 6
Bent u bereid deze vragen vóór dinsdag 1 december a.s. te 11.00 uur te beantwoorden?
Antwoord op vraag 6
Ja.
1 NOS, 24 november 2009 http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/11/24/241109_turkijebezoek.html
2 Nu.nl, 24 november 2009
http://www.nu.nl/politiek/2129638/turkije-bezint-zich-bezoek-wilders.html
3 RNW, 25 november 2009: “Kamerdelegatie solidair met Wilders”
http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/kamerdelegatie-solidair-met-wilders