Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden De Roon en Wilders over de Israëlische vangst van een Iraanse wapenvracht bestemd voor de terroristische organisatie Hezbollah
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Roon en Wilders over de Israëlische vangst van een Iraanse wapenvracht bestemd voor de terroristische organisatie Hezbollah. Deze vragen werden ingezonden op 6 november 2009 met kenmerk 2009Z20773.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden De Roon en Wilders (beiden PVV) over de Israëlische vangst van een Iraanse wapenvracht bestemd voor de terroristische organisatie Hezbollah.
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht “Israel invites foreign envoys to inspect Iran arms shipment”? 1)
Ja.
Vraag 2
Is de Nederlandse ambassadeur op de uitnodiging van de Israëlische overheid ingegaan om met eigen ogen te aanschouwen welke verschrikkelijke wapens bijna in terroristische handen waren gevallen? Zo ja, wat heeft hij waargenomen? Zo nee, waarom niet?
Het betrof hier de uitnodiging voor een briefing voor buitenlandse diplomaten in Israel. De Defensie-attaché van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv was namens Nederland aanwezig bij deze briefing. Een selectie van de omvangrijke wapenvangst werd tijdens deze briefing tentoongesteld. Te zien waren onder andere raketten, handgranaten, mortieren en munitie.
Vraag 3
Deelt u de mening dat de wapenvracht, die tien maal de grootte had van de vangst op de Karine A in 2002, een ontluisterend voorbeeld is van de Iraanse bemoeienissen met terroristische organisaties?
Deze berichtgeving is verontrustend. Indien wordt vastgesteld dat de wapens afkomstig zijn uit Iran en bestemd waren voor Hezbollah, dan bevestigt dat de zorgen die de regering reeds langer heeft over de steun van Iran aan terroristische organisaties.
Vraag 4
Deelt u de mening dat Iran hiermee criminele activiteiten ontplooit en openlijk een terroristische organisatie steunt?
De Israëlische autoriteiten verrichten momenteel nader onderzoek naar de herkomst en de beoogde bestemming van de containers met de daarin aangetroffen wapens en munitie. De Nederlandse regering wacht de uitkomst van dit onderzoek af. Indien onomstotelijk komt vast te staan dat Iran of een ander land van plan was om de wapens te leveren aan Hezbollah, dan is dit in strijd met VN-Veiligheidsraadresolutie 1701, die landen verbiedt wapens te leveren aan terroristische organisaties in Libanon. Daarboven is de levering van militair materieel door Iran aan anderen door de VN-Veiligheidsraad in maart 2007 verboden (VN-Veiligheidsraadresolutie 1747). Indien wordt vastgesteld dat de zending wapens inderdaad afkomstig is uit Iran, dan schendt Iran hiermee een bindend besluit van de VN-Veiligheidsraad. In dat geval is de Nederlandse regering van mening dat de Veiligheidsraad zich hierover dient uit te spreken.
Vraag 5
Stelt u per direct een wapenembargo in tegen Iran en dringt u er bij andere landen op aan dit ook te doen om te voorkomen dat Iran nog meer wapens tegen Israel in kan zetten? Zo nee, waarom niet?
Door de Europese Unie is reeds in april 2007 een wapenembargo tegen Iran afgekondigd. Dat betekent dat er een algeheel verbod rust op de levering van militaire goederen door de EU-lidstaten aan Iran.
Vraag 6
Wilt u de Iraanse ambassadeur hierover op het matje roepen?
Vraag 7
Gaat u nog andere maatregelen treffen ter veroordeling van de Iraanse regering en ter bescherming van Israël? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen?
Antwoorden op 6 en 7.
De Nederlandse regering zal in haar contacten met de Iraanse autoriteiten blijven wijzen op de verantwoordelijkheid die Iran heeft om een constructieve rol te spelen in het Midden-Oosten alsmede op het naleven van de resoluties 1701 en 1747 van de VN-Veiligheidsraad. Zie verder mijn antwoord op vraag 4.
1) Jerusalem Post, 5 november 2009 http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256799097285&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull