Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over het lot van gearresteerde vakbondsactivisten in Iran

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over het lot van gearresteerde vakbondsactivisten in Iran. Deze vragen werden ingezonden op 29 mei 2009 met kenmerk 2009Z10060.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel(SP) over het lot van gearresteerde vakbondsactivisten in Iran.

Vraag 1
Herinnert u zich uw uitspraken van 3 september 2007 dat u geen bevredigend antwoord heeft gekregen van de Iraanse autoriteiten in het geval van de voorzitter van de bond van buschauffeurs, dhr Ossalou? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat Mansour Ossanlou sinds augustus 2008 gevangen zit in Karaj en dat hij daar geen contact heeft met zijn advocaat? 2)

Antwoord
Voorzover bekend zit Mansour Ossanlou momenteel gevangen in de Evin gevangenis in Teheran. De heer Ossanlou heeft, naar verluidt, via zijn vrouw contact met zijn advocaat.

Vraag 3
Hebt u kennisgenomen van de actie van Amnesty International voor Mansour Ossanlou om hem onmiddellijk medische verzorging toe te staan en tevens te bepleiten hem vrij te laten? Bent u bereid opnieuw bij de Iraanse autoriteiten aan te dringen op vrijlating voor Ossanlou? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
De actie van Amnesty International is bekend. De Nederlandse regering deelt de zorgen omtrent de medische situatie van de heer Ossanlou, en heeft sinds zijn gevangenschap meerdere malen bilateraal, in EU-verband en in multilateraal kader zorgen geuit bij de Iraanse autoriteiten over de arrestatie en de medische gesteldheid van de heer Ossanlou. Nederland heeft in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in de nationale verklaring op 6 juni jl. specifiek aandacht gevraagd voor de positie van vakbondsactivisten, waaronder die van de heer Ossanlou.

Vraag 4
Hebt u tevens kennisgenomen van de arrestatie van 170 arbeiders tijdens bijeenkomsten op 1 mei 2009 in Iran? Is het waar dat velen van hen zijn mishandeld door de politie? 3)

Antwoord
Het is de Nederlandse regering bekend dat meer dan 100 arbeiders gearresteerd zijn op 1 mei jl. De Nederlandse regering betreurt de berichten dat een aantal arrestaties met harde hand is uitgevoerd. Bijna alle gearresteerden zijn inmiddels vrijgelaten.

Vraag 5
Bent u tevens bereid er bij de Iraanse autoriteiten op aan te dringen deze mensen te doen vrijlaten, omdat zij opkwamen voor hun democratische rechten? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
De Nederlandse regering maakt zich grote zorgen over de verslechterende mensenrechtensituatie in Iran, waaronder de positie van vakbondsleden. Het afgelopen jaar heeft de EU, mede op initiatief van Nederland, daartoe diverse verklaringen afgegeven en démarches uitgevoerd, meest recentelijk op 18 mei jl. De Nederlandse ambassade in Teheran dringt regelmatig bij de Iraanse autoriteiten aan op goede behandeling van mensenrechtenverdedigers, waaronder vakbondsleden.
Voor Nederland is de ondersteuning van mensenrechtenverdedigers een belangrijk aspect van het mensenrechtenbeleid. Naleving van rechten die betrekking hebben op het vormen van een vakbond, sociale zekerheid en arbeidsomstandigheden zijn van groot belang voor een gezonde en stabiele samenleving. Nederland heeft in dit kader het vakbondsmedefinancieringsprogramma (VMP) geïnitieerd, en draagt, onder meer, bij aan het ILO-Netherlands Cooperation Programme (INCP).

Nederland zal Iran in VN-kader, EU-verband en bilateraal zo lang als noodzakelijk blijven wijzen op zijn verantwoordelijkheden met betrekking tot het handhaven van mensenrechten.

1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2006-2007, nr. 2575, antwoord op vraag 2 en 3
2) Amnesty in Actie, juni 2009 blz. 17
3) Informatie ontleend aan brief aan de SP-fractie d.d. 23 mei 2009 van Abbas Fard en Asghar Fataie die samen met Sharam Bajafi in Nederland een solidariteitshongerstaking houden voor de gearresteerde arbeiders in Iran