Beantwoording vragen van het lid Pechtold over het vernieuwen van paspoorten in Montreal

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van BZK, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Pechtold over het vernieuwen van paspoorten in Montreal. Deze vragen werden ingezonden op 2 april 2009 met kenmerk 2009Z06182.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Pechtold (D66) over het vernieuwen van paspoorten in Montreal.

Vraag 1
Is het waar dat door de geplande sluiting (1 juni 2009) van het Nederlandse Consulaat-Generaal in Montreal, de tweede grootste stad van Canada, Nederlanders in de regio lange afstanden moet afleggen om hun paspoort te kunnen vernieuwen? Is het waar dat ook het consulaat in Halifax wordt gesloten, waardoor de groep Nederlanders die lange afstanden moeten afleggen ten behoeve van aanvraag of vernieuwing van een paspoort nog verder zal groeien?

Antwoord
Montreal ligt op twee uur rijden van Ottawa, de hoofdstad van Canada, waar de Nederlandse ambassade gevestigd is. Nederlanders in Montreal kunnen dus zonder veel moeite eenmaal in de vijf jaar een nieuw paspoort aanvragen op de ambassade in Ottawa. Het honorair-consulaat in Halifax wordt niet gesloten, maar zal vanaf 15 mei 2009 geen rol meer kunnen spelen in het paspoortaanvraagproces, omdat het niet zal worden uitgerust met biometrische apparatuur. Het zeer geringe aantal paspoortaanvragen dat thans jaarlijks in Halifax wordt ingediend (82 in 2008), maakt het niet verantwoord de investeringen te doen die mede op veiligheidsgebied noodzakelijk zijn om een honorair-consulaat uit te rusten met biometrische apparatuur. Dit betekent inderdaad dat Nederlanders in Halifax vanaf 15 mei verder zullen moeten reizen om een paspoortaanvraag in te dienen. Dit is overigens niet anders dan in veel andere grote landen, waar de reisafstand ook groter wordt om een Nederlands reisdocument te verkrijgen. In dit verband zij er voorts op gewezen dat de Nederlandse dienstverlening nog steeds gunstig afsteekt bij die van veel andere EU-landen. Nederlanders kunnen, naast de ambassade in Ottawa, ook terecht bij de consulaten-generaal in Vancouver en Toronto, alsmede bij de honorair-consulaten te Calgary, London en Edmonton. Bovendien staat het Nederlanders gevestigd in het buitenland vrij om bij elke met biometrie-afname-apparatuur uitgeruste Nederlandse post ter wereld een nieuw paspoort aan te vragen, mits zij lang genoeg in dat betreffende land aanwezig zijn om het document ook weer in ontvangst te kunnen nemen. Voorts hebben zij de mogelijkheid om bij verblijf in Nederland een nieuw paspoort aan te vragen bij de gemeente Den Haag en de gemeente Enschede.

Vraag 2
Is het waar dat wanneer een Nederlandse vader in Canada een paspoort aanvraagt waar kinderen bij ingeschreven staan, het hele gezin naar een Nederlands Consulaat of de Ambassade toe moeten komen, omdat de moeder ook voor deze inschrijving moet tekenen? Acht u de hoge kosten die dit met zich meebrengt voor gezinnen redelijk? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord
Kinderen die worden bijgeschreven of een eigen document krijgen, moeten in verband met de identiteitsvaststelling ongeacht hun leeftijd bij de aanvraag aanwezig zijn. Daarnaast is het van het grootste belang dat kinderontvoering wordt voorkomen. De paspoortverstrekkende instantie moet zich er dan ook afdoende van vergewissen dat de beide met gezag belaste ouders ermee instemmen dat het kind in het reisdocument van een van de ouders dan wel van beide ouders wordt ingeschreven of een eigen document krijgt. Deze zekerheid is het grootst indien bij de aanvraag beide ouders aanwezig zijn. Overigens zij opgemerkt dat op grond van Europese besluitvorming, de mogelijkheid om kinderen bij te schrijven in het paspoort van hun ouders binnen afzienbare tijd (datum invoering nog onbekend) komt te vervallen en dat een kind dan over een eigen paspoort dient te beschikken

Vraag 3
Bent u bereid met andere EU-lidstaten samen te werken opdat EU burgers bij consulaten van andere EU-lidstaten ook hun Nederlandse paspoort kunnen verlengen om zo te voorkomen dat mensen zeer grote afstanden moeten overbruggen? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Iedere EU-lidstaat stelt eigen regels over aan wie en onder welke voorwaarden een paspoort mag worden verstrekt. Indien de consulaten van EU-landen alle burgers van de EU-landen van een paspoort van hun eigen land moeten kunnen voorzien, zou men op het consulaat niet alleen op de hoogte moeten zijn van de paspoortwetgeving van 27 landen, maar ook van de verschillende uitgifteprocedures. Daarnaast is het waarschijnlijk dat ieder land specifieke op zijn paspoortproces aangepaste apparatuur heeft die gebruikt moet worden. Een en ander acht ik praktisch niet uitvoerbaar.

Vraag 4
Is het waar dat mensen twee weken later moeten terugkomen om het aangevraagde paspoort op te halen? Bent u bereid te bezien of het mogelijk is om het paspoort na aanmaak naar mensen toe te sturen om deze mensen nog een lange reis te besparen?

Antwoord
Het in persoon moeten ophalen van het aangevraagde paspoort heeft een tweetal redenen: in de eerste plaats dat de burger de in zijn paspoort opgenomen persoonsgegevens op juistheid kan verifiëren; daarnaast biedt deze werkwijze de grootst mogelijke garantie dat het aangevraagde paspoort niet in verkeerde handen komt. De huidige paspoortregelgeving kent voor het buitenland de mogelijkheid om, bij wijze van uitzondering, af te zien van de verschijningsplicht bij de uitreiking van het paspoort. Deze uitzonderingsmogelijkheid blijft bestaan bij de invoering van biometrische gegevens (waaronder de vingerafdruk) in reisdocumenten. Niet-ingezeten Nederlanders kunnen zich bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal nader laten informeren.