Beantwoording vragen van het lid Boekestijn inzake opmerkingen over ontwikkelingsprojecten in het NRC-artikel met de titel 'Buitenlandse Zaakjes' van journalist Dohmen

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over Opmerkingen over ontwikkelingsprojecten in het NRC-artikel met de titel 'Buitenlandse Zaakjes' van journalist Dohmen. Deze vragen werden ingezonden op 4 maart 2009 met kenmerk 2009Z02750.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Boekestijn (VVD) over Opmerkingen over ontwikkelingsprojecten in het NRC-artikel met de titel 'Buitenlandse Zaakjes' van journalist Dohmen.

Vraag1
Heeft u kennisgenomen van het artikel van journalist Dohmen met de titel ‘Buitenlandse Zaakjes’? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2 en 3
Is het waar dat secretaris-generaal Van den Berg in 1992 16.000 dossiers met ontwikkelingsprojecten aantrof die niet of niet goed waren afgesloten terwijl het de bedoeling was dat we wisten hoe het ontwikkelingsgeld was besteed?
Kunt u de Kamer gedetailleerd inlichten wat er sindsdien met die 16.000 projecten is gebeurd?

Antwoord
Het is juist dat in 1992 een groot aantal activiteiten is uitgevoerd om het financieel beheer van de ontwikkelingssamenwerking te verbeteren.

Onder meer werden alle financiële dossiers opgeschoond en werden alle activiteiten die niet goed waren afgesloten alsnog op correcte wijze administratief afgesloten. Eveneens werd de financiële administratie gecontroleerd en waar nodig bijgesteld en werd het financiële systeem uitgebreid met een module voor een beter verplichtingenbeheer. Deze activiteiten maakten deel uit van het Beheersings Project Ontwikkelingssamenwerking (BPO), dat in 1989 werd opgezet.

Het BPO-project had als doel de kwaliteit van het financieel beheer op het vereiste niveau te brengen en hierover een goedkeurende accountantsverklaring te verkrijgen. Dit doel is in 1993 ook gerealiseerd.

Er is sinds 1992 veel ten goede veranderd. De kwaliteit van het beheer is structureel op het vereiste niveau gekomen. Dit heeft ook geleid tot goedkeurende accountantsverklaringen vanaf 1993.

In de jaarverslagen Ontwikkelingssamenwerking over 1992 en 1993, die aan de Kamer zijn aangeboden, is nader verslag gedaan over de opzet en resultaten van het BPO-project.

Vraag 4
Kunt u de Kamer garanderen dat er tegenwoordig wel zorgvuldig met ontwikkelingsgelden wordt omgesprongen?

Antwoord
Er zijn ook na de grootschalige actie in 1992 en 1993 acties uitgevoerd ter verbetering van het activiteitenbeheer. Een actie vond plaats in het kader van de Herijking en delegatie van verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor de uitvoering van het OS-beleid naar de Ambassades. Ten behoeve van een adequate overdracht van projecten aan de Ambassades vond opschoning van de projectdossiers plaats. Ook heeft in 2007 en 2008 een omvangrijke actie plaatsgevonden om het voorschottenbeheer op orde te krijgen. De Kamer is hierover regelmatig geïnformeerd door het plan van aanpak en voortgangsrapportages. Nagenoeg alle voorschotten verstrekt tot en met 2002 zijn conform de regelgeving afgewikkeld. Bovendien wordt de uitvoering van het rappel- en sanctiebeleid nu veel beter beheerst dan in het verleden. Dat wil niet zeggen dat er geen achterstanden meer bestaan. Wel worden achterstanden tijdig gesignaleerd en budgethouders hierop aangesproken. Het resultaat van de genomen acties is dat sinds 1993 de verantwoording over het gevoerde beleid goed verloopt, resulterend in jaarlijkse goedkeurende accountantsverklaringen.

Vraag 5
Bent u bereid om het IOB of een onafhankelijk orgaan onderzoek te laten doen naar deze 16.000 gevallen ten einde lessen te kunnen trekken uit het verleden?

Antwoord

Zoals hierboven al is aangegeven is dat niet nodig. De dossiers zijn opgeschoond. Dankzij de voortdurende aandacht voor goede dossiervorming en financieel beheer is de situatie sterk verbeterd. Een onderzoek zou geen toegevoegde waarde hebben en bovendien leiden tot een onnodige administratieve en organisatorische belasting.

1) NRC Handelsblad, 14 februari 2009