Beantwoording vragen van de leden Haverkamp en Jonker over sluiting van het kamp Ashraf in Irak
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Haverkamp en Jonker over sluiting van het kamp Ashraf in Irak. Deze vragen werden ingezonden op 14 april 2009 met kenmerk 2009Z06965.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Haverkamp en Jonker (CDA) over sluiting van het kamp Ashraf in Irak.
Vraag 1
Bent u bekend met de situatie in het kamp Ashraf in Irak waar ongeveer 3500 mensen verblijven van de Iraanse oppositiebeweging PMOI? 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Is het waar dat deze mensen niet meer van het terrein af mogen en dat hulpverleners de toegang tot het terrein wordt geweigerd? Is het ook waar dat de Irakese autoriteiten dreigen om deze mensen naar Iran of een derde land te sturen?
Vraag 3
Zo ja, deelt u de mening dat deze mensen niet zouden mogen worden gedwongen terug te keren naar Iran, waar zij het gevaar lopen gemarteld of vervolgd te worden?
Vraag 4
Indien hier sprake van zou zijn, bent u bereid bij de Irakese autoriteiten aan te dringen op het voorkomen van gedwongen terugkeer? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
De verantwoordelijkheid voor de bescherming en bewaking van kamp Ashraf is sinds 1 januari 2009 overgegaan van Amerikaanse naar Iraakse handen.
Het is mij bekend dat er begin april jl. in de pers is bericht dat Iraakse autoriteiten een aantal artsen die in het verleden regelmatig het kamp bezochten, de toegang tot het kamp hebben geweigerd. De Iraakse autoriteiten hebben dit ontkend. Op een website verbonden aan de PMOI (ook wel aangeduid als MKO of Mujahedeen-e Khalq), www.ncr-iran.org, verscheen op 11 april jl. een bericht dat de artsen na een week weer toegang hebben gekregen.
In juli 2004 is aan de MKO-leden in kamp Ashraf de status van protected persons in de zin van de Geneefse Conventie verleend. De Iraakse autoriteiten willen dat Kamp Ashraf wordt ontbonden en dat de bewoners Irak verlaten. Er zijn door de Iraakse overheid in het verleden geen bewoners gedwongen om terug te keren naar Iran. Iraakse autoriteiten hebben ook na 1 januari 2009 aangegeven dat er in de toekomst geen gedwongen terugkeer naar Iran zal plaatsvinden.
Vraag 5
Ziet u ook een rol weggelegd voor de Verenigde Staten, aangezien dit land tot op heden waarnemers in het gebied heeft en tot afgelopen januari ook de verantwoordelijk tot bescherming van kamp Ashraf droeg? Zo ja, neemt u contact op met de Amerikaanse regering? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
De huidige ontwikkelingen met betrekking tot kamp Ashraf geven mij geen reden om contact op te nemen met de Amerikaanse regering.
1) De Telegraaf, 8 april 2009: “Iraniërs demonstreren in Den Haag”