Beantwoording vragen over de beslissing van de Amerikaanse regering om niet mee te doen aan de VN-conferentie tegen racisme
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Roon en Wilders over de beslissing van de Amerikaanse regering om niet mee te doen aan de VN-conferentie tegen racisme. Deze vragen werden ingezonden op 3 maart 2009 met kenmerk 2009Z03702.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden De Roon en Wilders (PVV) over de beslissing van de Amerikaanse regering om niet mee te doen aan de VN-conferentie tegen racisme.
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de beslissing van de Amerikaanse regering om - evenals Israël - niet deel te nemen aan de Durban II conferentie? 1)
Antwoord
Ja, de Amerikaanse regering heeft aangegeven op basis van het huidige concept-slotdocument niet aan de conferentie deel te willen nemen.
Vraag 2
Is het waar dat al eerder Canada had besloten om niet aan deze conferentie deel te nemen vanwege het eenzijdige en anti-semitische karakter ervan? 2)
Antwoord
Ja.
Vraag 3
Is het waar dat ook Italië en Groot-Brittannië overwegen om niet aan deze conferentie deel te nemen om dezelfde redenen? 3)
Antwoord
Italië heeft op 5 maart jl. aangekondigd niet deel te zullen nemen aan de conferentie op basis van de huidige slottekst. Groot-Brittannië heeft, evenals overige EU-lidstaten, een zeer kritische positie in de onderhandelingen die moeten leiden tot het slotdocument van de conferentie. De EU heeft aan het begin van het voorbereidingsproces voor de Durban Review Conferentie een aantal rode lijnen opgesteld. Één van die rode lijnen – aangescherpt op aandringen van Nederland - is dat deze conferentie over racisme wereldwijd zich niet mag richten op de situatie in één specifiek land, in casu Israël. Niet deelnemen aan de conferentie is nadrukkelijk een optie voor de voltallige EU.
Vraag 4
Gezien uw eerder ingenomen standpunt dat ook Nederlandse deelname aan deze conferentie ter discussie staat 4), deelt u de mening dat ook Nederland niet moet deelnemen aan deze anti-Israëlische en anti-semitische conferentie? 5) Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Zoals ik tijdens mijn toespraak op 3 maart jl. tot de VN-Mensenrechtenraad heb aangegeven, maakt de Nederlandse regering zich ernstige zorgen over het verloop van het proces in aanloop tot deze conferentie. Ik heb in de Mensenrechtenraad eveneens gezegd dat het huidige concept slotdocument voor Nederland onacceptabel is. Vooralsnog probeer ik mijn Europese collega’s te overtuigen van het belang van een gezamenlijke terugtrekking van de conferentie, indien er geen ander slotdocument komt. Zodra duidelijk is dat het proces een kritiek punt heeft bereikt waarna een acceptabel slotdocument niet meer haalbaar is, zal ik niet twijfelen zonodig zonder andere EU-partners Nederland uit de conferentie terug te trekken.
1: U.S. Department of State, 27 februari 2009: “U.S. Posture Toward the Durban Review Conference and Participation in the UN Human Rights Council”http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2009/02/119892.htm
2: Haaretz, 24 januari 2008: “Canada to skip UN racism conference due to expected ‘anti-Semitism’”http://www.haaretz.com/hasen/spages/947603.html
3: The Jerusalem Post, 1 maart 2009: “The limits of engagement” http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1235410740471&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4: Brief van de minister van Buitenlandse Zaken aan de Voorzitter van de Eerste Kamer d.d. 22 december 2008 inzake nadere informatie over de VN-conferentie tegen racisme in Genève (Kamerstuk 31 700 V, G) en Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 1052
5: The Jerusalem Post, 27 februari 2009: “Livni praises US boycott of Durban II” http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1235410736783&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull