Afsluiting foto-actie ‘Stop Kinderarbeid’
Gelegenheid: foto-actie ‘Stop Kinderarbeid’Dames en heren,
Als je de foto’s van kinderen hierachter mij afzet tegen de optredens van de kinderen hier, dan besef je maar weer al te goed hoezeer die ene wereld van ons in werkelijkheid uit twee werelden bestaat. Een wereld van vrijheden en mogelijkheden aan de ene kant, en een wereld van onderdrukking en gebrek aan kansen aan de andere kant. Daar zit iets fundamenteel fout. En dat hoeft niet zo te zijn.
De Grote Kerk is afgelopen tijd het decor geweest van verschillende activiteiten gericht op het mobiliseren van actie tegen kinderarbeid. Drie weken geleden opende Minister Verhagen de tentoonstelling van de foto’s van Peter de Ruiter. Hij deed dat samen met leerlingen van de Montessorischool uit Delft.
Daarna was er hier vorige week een bijeenkomst over kinderarbeid. Met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, politiek, maatschappelijke organisaties en de overheid is besproken hoe kinderarbeid het meest effectief kan worden aangepakt.
Vanavond is er deze culturele manifestatie ter afsluiting van de foto-actie ‘stop kinderarbeid’. Die afsluiting moet tegelijk het sein zijn voor verdere inspanningen om kinderarbeid de wereld uit te helpen.
De weerzin tegen kinderarbeid groeit snel in Nederland. Of je nu spreekt met kinderen, die haarfijn aanvoelen wat er aan de hand is, met politici, of met maatschappelijke organisaties. Ook het bedrijfsleven. Niemand vindt kinderarbeid aanvaardbaar. De foto-actie van Peter de Ruiter is er ook een teken van. In 3 weken tijd hebben zo’n 1500 mensen zich op de foto laten zetten ter ondersteuning van het verzet tegen kinderarbeid.
Wat betekenen de foto’s? Ze zullen helpen het draagvlak te versterken voor daden. Tijdens de bijeenkomst vorige week werd nog eens duidelijk dat we een heel eind kunnen komen als we allemaal iets doen. En als iedereen verantwoordelijkheid neemt.
Bedrijven kunnen helpen, door zelf uiteraard geen kinderarbeid in te zetten, maar ook door goed te controleren of de bedrijven in landen waar zij mee samenwerken, gebruik maken van kinderarbeid. Zij kunnen hun toeleveringsketen doorzichtig maken. Dat soort transparantie helpt consumenten bij het kopen van producten. Klanten kunnen de keuze krijgen om producten te kopen die gegarandeerd zonder kinderarbeid zijn gemaakt. Dat kan door er een etiket op te plakken, een keurmerk, zoals met de Max Havelaar koffie en bananen. Als je die spullen koopt, kun je er van op aan dat het goed zit.
En wij als overheid kunnen en moeten veel doen. Bijvoorbeeld door via handelsmaatregelen (zoals een verbod op invoer) te proberen producten die door kinderen zijn gemaakt, weg te houden uit de winkels. We kunnen politiek druk uitoefenen op landen om zich te houden aan internationale afspraken, zoals die bijvoorbeeld gemaakt zijn in het verdrag over de rechten van kinderen. Via onze ontwikkelingsamenwerking steunen we programma’s, zodat kinderen naar school kunnen gaan en een betere toekomst kunnen krijgen.
Ik was zelf pas in Oezbekistan, waar jonge kinderen 3 maanden per jaar de velden worden ingestuurd om onder barre omstandigheden katoen te plukken. We spreken de regering van Oezbekistan daar op aan. Niet dat dat onmiddellijk tot verandering leidt, maar het is van belang dat zij weten dat wij het weten, dat zij weten dat wij het gebruik van kinderarbeid afwijzen, en dat zij weten dat wij daar wat tegen gaan doen.
Tenslotte : de enorm belangrijke rol van maatschappelijke organisaties en individuele initiatieven : zij houden ons - bedrijven, consumenten en overheid - bij de les door informatie te leveren, onderzoek te doen, acties op touw te zetten.
Het uitbannen van kinderarbeid is verre van simpel. Er bestaat verzet tegen ons verzet. Het is van belang dat we dit niet als Nederland alleen doen, maar ook de hele Europese Unie meekrijgen. Een belangrijke stap is gezet omdat de Europese Commissie de komende maanden, op initiatief van Minister Verhagen, onderzoekt welke handelsmaatregelen tegen de ergste vormen van kinderarbeid (zo als kindslavernij) getroffen kunnen worden. We blijven ons op alle fronten inzetten.
Graag dank ik ten slotte namens minister Verhagen en minister Koenders ieder die betrokken is geweest bij de activiteiten van de afgelopen weken. Ik ga niemand bij naam noemen, maar een uitzondering maak ik voor de initiator, Peter de Ruiter. Zijn creativiteit en enthousiasme en betrokkenheid zijn essentieel geweest. En misschien dat we ooit zullen vaststellen dat het met hem allemaal is begonnen.