Kamerbrief inzake geannoteerde agenda van de Informele OS-Raad, 17-18 februari 2010
Conform de bestaande afspraken heb ik de eer u hierbij de geannoteerde agenda aan te bieden van de informele bijeenkomst van Europese bewindspersonen verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerking (Informele OS-Raad) op 17-18 februari te Segovia.
De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
A.G. Koenders
A.G. Koenders
Geannoteerde agenda van de informele bijeenkomst van Europese bewindspersonen verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerking, 17-18 februari 2010.
Op 17-18 februari organiseert het Spaanse voorzitterschap in Segovia een informele bijeenkomst van Europese bewindspersonen verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerking (informele OS-Raad). Het voorzitterschap heeft de volgende onderwerpen als agendapunten aangekondigd: werkverdeling tussen EU donoren, de millenniumdoelen (MDGs), de situatie in Haïti, belastingen en ontwikkeling en de trans-Atlantische dialoog over ontwikkelingssamenwerking.
Werkverdeling tussen EU donoren
Het Spaanse voorzitterschap heeft zich voorgenomen om de lastige discussie over het terugdringen van de fragmentatie in de internationale hulp een impuls te geven. Voortbouwend op de EU-gedragscode inzake werkverdeling en complementariteit van mei 2007, wil het voorzitterschap in Segovia specifiek spreken over de mogelijkheden voor betere werkverdeling tussen donoren bij de keuze van hun partnerlanden (cross-country division of labour). Volgens gegevens van de Commissie zijn EU-donoren (lidstaten en Commissie) nu gemiddeld in 73 ontwikkelingslanden actief. Ontwikkelingslanden hebben doorgaans met tenminste zeven EU-donoren te maken, terwijl in veel ontwikkelingslanden zelfs meer dan tien EU-donoren werken, ieder vaak nog met eigen procedures. Het voorzitterschap wil in Segovia de politieke bereidheid van de lidstaten en de Commissie toetsen om in onderling overleg concrete stappen te nemen om de brede aanwezigheid vanuit de EU te beperken. De vraag die voorligt, is of EU-donoren bereid zijn in onderling overleg hun respectievelijke landenlijsten in te korten door hun hulp op minder partnerlanden te concentreren.
Zoals bekend, heeft Nederland de afgelopen jaren al een proces van concentratie van de hulp doorgevoerd. Verdere stappen zijn evenwel denkbaar, met name indien bij een aantal (EU-) donoren de bereidheid zou ontstaan hierin gezamenlijk een slag te maken. In Segovia wil ik bezien of hiervoor met name onder gelijkgezinde donoren voldoende basis bestaat.
MDGs
In september (20-22) zal in New York tijdens een High Level Plenary Meeting van de VN de balans worden opgemaakt van de voortgang op het gebied van de millenniumdoelen en zal worden besproken hoe snellere vooruitgang kan worden gemaakt om die doelen in 2015 te behalen. Het Spaanse voorzitterschap wil tijdens de Informele OS-Raad met de lidstaten van gedachten wisselen over de hoofdlijnen van een mogelijke EU-inzet, onder meer ter voorbereiding van een mededeling van de Europese Commissie hierover (gepland in april 2010).
Nederland ziet de High Level Meeting als een belangrijke bijeenkomst om de voortgang op het gebied van de MDGs te bespreken en om vast te stellen welke extra inspanning in de komende jaren nodig is. New York zou ook gelegenheid moeten bieden voor het uitwisselen van ervaringen over wat werkt en wat niet, zodat op basis van die ervaringen de komende jaren scherpere accenten kunnen worden gelegd.
Haïti
Het voorzitterschap wil een vervolg geven aan de discussie over de dramatische situatie in Haïti tijdens de zittingen van de Raad Buitenlandse Zaken van 18 en 25 januari jl. Nu de fase van de allereerste noodhulp voorbij is zal waarschijnlijk verder worden gesproken over de aanpak van de wederopbouw van dit zwaar getroffen land. In de brieven van 20 januari en 2 februari jl. voor het Algemeen Overleg over Haïti op 4 februari 2010 heeft de regering de Kamer geïnformeerd over de Nederlandse inzet ter zake.
Belastingen en ontwikkeling
Het Spaanse voorzitterschap wil tijdens de Informele OS-raad een gedachtewisseling houden over het onderwerp belastingen en ontwikkeling. De Europese Commissie heeft een mededeling over dit onderwerp in voorbereiding waarover mogelijk tijdens de vergadering meer informatie zal worden gegeven. Het is de bedoeling dat een en ander zal leiden tot Raadsconclusies in het voorjaar.
Nederland behoort met Duitsland, het VK en Spanje tot de trekkers van dit onderwerp. Uitgangspunt is de uitvoering van het besluit van de G-20 uit 2009 om ontwikkelingslanden beter te laten profiteren van de toegenomen internationale samenwerking op belastingterrein. De EU kan daaraan bijdragen door een krachtige gezamenlijke opstelling in de internationale onderhandelingen over normering en transparantie. Daarnaast kan de EU in het hulpbeleid specifieke aandacht besteden aan versterking van belastingregimes in ontwikkelingslanden.
Trans-Atlantische dialoog over Ontwikkelingssamenwerking
Het Spaanse voorzitterschap heeft de recent benoemde USAID administrator Rajiv Shah uitgenodigd voor een bespreking over de trans-Atlantische samenwerking op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. In april 2010 zal een High Level Consultative Group on Development plaatsvinden, waar onder andere zal worden gesproken over verdere samenwerking op het gebied van klimaat, voedselzekerheid en de MDG’s.
Nederland hecht aan nauwere samenwerking met de regering van de VS op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en ziet de langverwachte benoeming van de USAID administrator als een kans om de samenwerking verder vorm te geven. Op onderwerpen als het 3D-beleid (Defence, Diplomacy, Development), sexuele en reproductieve rechten, klimaat en handel is samenwerking met de VS van groot belang.