Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Nicolaï en Ten Broeke over EU-hulp aan Turkije
Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Nicolaï en Ten Broeke over EU-hulp aan Turkije. Deze vragen werden ingezonden op 15 januari 2009 met kenmerk 2010Z00721.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
De Staatssecretaris voor Europese
Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmersmans
Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken en de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van de leden Nicolaï en Ten Broeke (VVD) over EU-hulp aan Turkije (ingezonden 15 januari 2010).
Vraag 1
Bent u bekend met het artikel “De EU maakt er een potje van in Turkije”? 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Bent u het met het rapport van de Europese Rekenkamer eens dat bij het besteden van het hulpgeld nauwelijks prioriteiten worden gesteld, projecten slecht aansluiten bij de EU-toetredingscriteria en de tijdsplanning van veel projecten ‘niet realistisch’ is?
Antwoord
De Rekenkamer concludeert dat de Europese Commissie bij de besteding van de middelen van het Instrument voor Pre-accessie (IPA) teveel beleidsprioriteiten hanteert. Nederland deelt de conclusie van de Rekenkamer dat de IPA-steun strategischer en gerichter kan worden ingezet, waar erkent tegelijkertijd dat het acquis communautaire een groot aantal sterk uiteenlopende beleidsterreinen bevat die elk van wezenlijk belang zijn. Dit bemoeilijkt het stellen van posterioriteiten bij het geven van pre-accessiesteun.
De laatste jaren heeft de Europese Commissie wel een verbeterslag gemaakt, ook bij de tijdsplanning van projecten.
Vraag 3
Deelt u de mening dat deze gelden zinvoller moeten worden besteed?
Antwoord
Er kunnen verbeteringen worden bereikt bij de doelmatigheid en beheerscyclus van IPA-projecten in Turkije. De Rekenkamer heeft overigens geen kritiek op de rechtmatigheid van de IPA-uitgaven. Uit het verslag van de Rekenkamer blijkt dat de IPA-projecten die worden uitgevoerd door Turkse ministeries vaak succesvol en duurzaam zijn. De Rekenkamer heeft lof voor het Turkse bestuur en de Turkse administratieve kwaliteit. De regering heeft hiervan met instemming kennisgenomen.
Vraag 4
Kunt u verklaren waarom na de verkeerde besteding van deze gelden, € 250 miljoen in de periode 2002-2006, het bedrag nu verhoogd wordt naar € 700 miljoen voor de periode 2007 tot 2013? Kunt u bij de Europese Commissie aandringen op betere besteding van deze gelden?
Antwoord
De verhoging van het pre-accessiebudget voor Turkije de laatste jaren vloeit voort uit het gegeven dat de EU in 2005 toetredingsonderhandelingen met Turkije heeft geopend. Het Europees Parlement stemde in met de meerjaren enveloppe voor IPA.
De Raad zal conclusies aannemen over het Rekenkamerrapport. De Nederlandse inzet daarbij is dat de Commissie zal worden aangemoedigd prioritering en beheer verder te verbeteren.
1) Trouw, 14 januari 2010
Pagina 3 van 3 |