Biologisch snacken en koken met kliekjes
"Mag ik uw sokken zien?", vroeg Bilal Lakhloufi (16) van iBanana aan minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Hij stelde zijn vraag gisteren in een biologische snackbar in Amsterdam. iBanana wil jongeren aansporen om na te denken over eten.
Ook Verburg vestigde die middag, tijdens haar Duurzaam-Voedsel-Tour, de aandacht op het belang van duurzaam geproduceerd eten en drinken en het tegengaan van voedselverspilling.
Verburg reisde langs 3 locaties die een voorbeeld zijn voor duurzaam eten. De eerste was de enige biologische snackbar van Nederland, 'Natuurlijk Smullen'. Daar werd de minister ontvangen door eigenaresse Helen Geul. Samen met een paar vaste klanten aten zij biologische patat en gehaktballen van biologisch vlees en 20% plantaardig eiwit. De iBanana-medewerkers legden in een filmpje vast hoe jongeren over biologisch snacken denken. Lakhloufi refereerde met zijn vraag over sokken aan het stereotype beeld dat iemand die biologisch eet, geitenwollen sokken zou dragen.
De tweede locatie die Verburg aandeed, was een supermarkt in Leidschendam. Daar kreeg zij de opdracht om binnen 7,5 minuten 16 duurzame producten in haar winkelwagen te verzamelen. Omdat zij de duurzame producten goed kon herkennen, had Verburg ruim binnen de tijd haar boodschappenlijstje afgewerkt.
De laatste locatie die Verburg bezocht was een gezin in Den Haag. Daar kookte zij samen met twee kinderen en kok Pierre Wind een maaltijd met kliekjes. Op die manier wilde Verburg laten zien dat iedereen iets aan voedselverspilling kan doen.
Documenten
-
Duurzaam-Voedsel-Tour minister Gerda Verburg
Op donderdag 4 februari maakt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een tour langs goede...
-
Nota Duurzaam voedsel
In deze Nota geeft de minister haar visie op de verduurzaming van productie en consumptie van voedsel en de rol van consumenten...