Noodhulpdetachement beëindigt hulpverlening Haïti
Na 11 intensieve dagen van hulpverlening, variërend van de begeleiding van konvooien, het uitdelen van noodrantsoenen tot de distributie van shelterboxen, beëindigt het noodhulpdetachement van Defensie vandaag haar inzet op Haïti.
Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan, met aan boord 77 Nederlandse militairen, maakte haar reputatie van ‘werkpaard van de marine’ meer dan waard. Na het eerste transport van 21 pallets met hulpgoederen, 5 voertuigen en 9 boten, vervoerde het schip 15.000 kg hulpgoederen en 45.000 kg materiaal van het Amerikaanse duik- en bergingsteam van Cuba naar Haïti.
Trots
“Jullie waren een schoolvoorbeeld van onze snel inzetbare vloot- en marinierseenheden. Hr. Ms. Pelikaan: waar een klein schip groot in kan zijn!”, liet de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom weten. Minister Eimert van Middelkoop, sprak telefonisch met de commandant Pelikaan, luitenant-ter-zee Maarten Veenstra en is net als vice-admiraal Borsboom trots op het werk van zijn mannen en vrouwen.Inzet
Waar de focus in eerste instantie lag op algemene ondersteuning en het toegankelijk maken van de haven van Port-au-Prince, verschoof de inzet naar het begeleiden van konvooien, het uitdelen van hulpgoederen en het uitvoeren van verkenningen.
voedsel en water
Op diverse locaties in Port-au-Prince deelden de mariniers voedsel en water uit. Ook bevoorraadden ze meerdere ziekenhuizen en weeshuizen en escorteerde ze 106 Haïtiaanse adoptiekinderen naar het vliegveld van Port-au-Prince. Ook het Nederlandse ‘Urban Search and Rescue’ (USAR) team werd enkele dagen begeleid bij het uitvoeren van bergingstaken.
shelterboxen
De afgelopen dagen bracht het noodhulpdetachement circa 1.000 shelterboxen naar diverse locaties. Hiermee werd duizenden ontheemde Haïtianen een onderkomen geboden. De Pelikaan voorzag de Amerikaanse kustwachtcutter USS Oak van 25.000 liter drinkwater. Hierna belaadde het ondersteuningsvaartuig 200 pallets met hulpgoederen op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay te Cuba, om deze af te leveren voor distributie op Haïti.