Muziekbranche aan zet om gehoorschade bij jongeren te voorkomen
Muziekpodia, evenementenbureaus en horeca moeten maatregelen nemen om gehoorschade bij jongeren door harde muziek te voorkomen. Dat heeft minister Rouvoet vanavond laten weten tijdens een silent disco in Utrecht die hij bezocht. Rouvoet gaat met muziekbranche en horeca werken aan een plan van aanpak.
Tijdens de stille disco in Utrecht, georganiseerd door PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie, kreeg Rouvoet het rapport ‘Gehoorbeschadiging bij jongeren door blootstelling aan luide muziek’ uitgereikt. In een reactie gaf Rouvoet aan dat de branche nu primair aan zet is om maatregelen te nemen om gehoorschade bij jongeren te voorkomen. De minister gaf verschillende voorbeelden van hoopvolle initiatieven die in de muziekbranche al zijn genomen. Zo zijn er poppodia die werken met decibelmeters. ‘Laten bands de oren van hun fans beschermen', zei de minister.
Rouvoet roemde verder TMF, MTV en Mojo, die afspraken hebben gemaakt om het maximum aantal decibellen van 103 niet te overschrijden. Verder sprak hij lovende woorden over de provincie Limburg, die vorig jaar het initiatief nam om oordopjes uit te delen bij Pukkelpop. ‘Wat mij betreft is het denkbaar dat discotheken en poppodia straks oordopjes of “oorbehoedsmiddelen” beschikbaar stellen in automaten. Voor jongeren die discotheek of concert bezoeken én voor medewerkers.’
Rouvoet kondigde aan dat hij later dit jaar een plan van aanpak zal presenteren omtrent gehoorschade bij jongeren als gevolg van blootstelling aan luide muziek. Hij zal dat doen samen met collega ministers en met de muziekbranche, de horeca en andere partners. ‘Als de sector zijn verantwoordelijkheid neemt en verder denkt, is regelgeving niet nodig’, aldus Rouvoet.