VIDEO: Wijkbezoek Maastricht: "Het gaat niet om de straat, maar om de mensen"
Minister Eberhard van der Laan bezocht maandag 25 januari 2010 de aandachtswijken in Maastricht Noordoost én de 40+ wijken Thienbunder, Achtbunder en Sanderbout en de voormalige slachthuislocatie (TASs) in Sittard. Sittard-Geleen krijgt over 15 jaar te maken met de gevolgen van de bevolkingsafname in de regio als daar nu niets aan wordt gedaan. In Maastricht zijn Veilige Buurten Teams actief en dat begint zijn vruchten af te werpen.
De gemeente Sittard werkt diverse plannen uit om het hoofd te bieden aan de bevolkingskrimp. Om verloedering in de toekomst tegen te gaan wil de gemeente de minst goede woningen slopen. Ook probeert de gemeente de woningvoorraad te verminderen door bijvoorbeeld van twee kleine woningen éen grotere te maken. Daar zijn nieuwe financieringsmiddelen voor nodig.
Tijdens de bewonersbijeenkomst met Van der Laan werd duidelijk dat er veel onzekerheid bij de bewoners is over de plannen tot sloop en de nieuwbouw die daarvoor in de plaats komt. Van der Laan gaf aan dat het uitgangspunt is dat er gebouwd wordt voor de mensen in de buurt. "Het gaat niet om de straat maar om de mensen." De bewoners krijgen hiermee een nieuwe toekomst.
Leefbaarheid en veiligheid
In Maastricht Noordoost zijn sinds vorig jaar de Veilige Buurten Teams actief, een gezamenlijke aanpak van politie, woningcorporatie, gemeente en vooral buurtbewoners. Met name in de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld Noord kwam een aantal jaren geleden het besef dat er iets gedaan moest worden aan de veiligheid in de wijk, om daar niet de grip op te verliezen. De teams bezoeken de Maastrichtenaren huis aan huis en vragen hen hoe het is om in die buurt te wonen, wat de bewoners aan de leefbaarheid en veiligheid doen en wat er door gemeente, corporaties en politie gedaan zou kunnen worden.
Langzaam maar zeker wisten de Veilige Buurten Teams het vertrouwen van de bewoners te winnen en hen te bewegen over de problemen te praten. De gevolgen van crimineel gedrag worden besproken in plaats van de aandacht te vestigen op repressie. Na bijvoorbeeld een melding van het binnendragen van veel potgrond in een kelder wordt de gevolgen van een wietplantage met de betreffende bewoners besproken. Deze gevolgen zijn dat de belasting langskomt, je het huis wordt uitgezet, een strafblad krijgt en de uitkering wordt stopgezet. Deze aanpak begint zijn vruchten af te werpen.
A2
Tijdens het bezoek kreeg de minister de maquette te zien van de nieuwe snelweg A2 zoals die in de toekomst onder Maastricht Noord-Oost gaat lopen. De wijk wordt nu doorkliefd door deze snelweg. Na een jarenlang proces is nu de aanleg van een ondertunnelde Rijksweg een feit. Boven het ondergrondse tracé komt de Parklaan, een stadsboulevard waar 2000 bomen worden neergezet. Deze nieuwe ontwikkeling is belangrijk voor de leefbaarheid van de wijk. Ook wordt door de gemeente de A2 school opgericht waar gericht opleiden naar werk het speerpunt is. De vraag naar arbeidskrachten en het aanbod van werkzoekenden wordt hiermee samengebracht.
Codename Future
In het St. Maartenscollege in Maastricht Noordoost is het project Codename Future opgepakt. Van der Laan kreeg tijdens het bezoek uitleg over de werking. Het is een project dat op meerdere scholen in Nederland wordt uitgevoerd. Ideeën van scholieren en foto’s over de goede punten en problemen in de wijk worden op internet gezet. Buurtbewoners kunnen daar commentaar op leveren. Tijdens regelmatige presentaties aan de wijkbewoners leggen de jongeren verbeterpunten voor.
Fotoreportage van het wijkbezoek aan Maastricht Noordoost op maandag 25 januari 2010