Nederland overweegt 60 marechaussees beschikbaar te stellen voor Haïti
Nederland overweegt een bijdrage van maximaal 60 marechaussees als onderdeel van een Europese politiemacht die zal bijdragen aan de beveiliging van de hulp aan de bevolking in Haïti.
De Verenigde Naties, die de hulp aan het getroffen land coördineren, hadden de Europese Unie verzocht om een bijdrage te leveren aan de veiligheidsmissie. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) bekijkt samen met minister Van Middelkoop (Defensie) of dit gedaan kan worden in het kader van de Europese Gendarmerie Force.
Ten aanzien van een mogelijke inzet van het Nederlandse marineschip Johan de Witt heeft het VN-bureau voor humanitaire hulp (OCHA) aangegeven geen behoefte te hebben aan additionele logistieke ondersteuning, te meer omdat de Johan de Witt niet eerder dan 5 februari ter plekke zou kunnen zijn. Tegen die tijd verwacht de VN dat de meeste logistieke problemen rondom de haven en de aanvoerwegen zijn opgelost. Daarop hebben minister Verhagen en minister Van Middelkoop besloten de Johan de Wit niet te sturen.
Nederland draagt al op een aantal manieren bij aan de noodhulpverlening en aan de wederopbouw van het land. De regering stelde eerder heeft 3 miljoen euro beschikbaar aan noodhulp, en verdubbelde de opbrengst van de inzamelingsactie door de samenwerkende Hulporganisatioes (SHO) voor de wederopbouw van het zwaar getroffen land tot ruim 83 miljoen euro.
Verder hebben het marineschip Pelikaan met 45 mariniers geholpen bij de disributie van hulpgoederen in hoofdstad Port-au-Prince. Het opsporingsteam ISAR heeft tien dagen gezocht naar overlevenden, en keerde gisteren terug in Nederland. De adoptieprocedure voor 92 Haitiaanse kinderen is versneld afgerond.