Aardbeving Haïti

Haïti werd op 12 januari 2010 getroffen door een zware aardbeving. 'Een drama van ongekende omvang', aldus minister-president Balkenende. Nederland probeert op verschillende manieren hulp te bieden.

Bijgewerkt op 25 januari 2010

Vooral de hoofdstad Port-au-Prince is zwaar getroffen, maar ook andere delen van het land. De Latijns-Amerikaanse tak van de Wereldgezondheidsorganisatie schat het aantal doden tussen de 50.000 en 100.000.

Ruim 1700 reddingswerkers uit meer dan twintig landen verlenen hulp in het getroffen gebied. Naast het redden van mensen richt de noodhulp zich nu op medische dienstverlening, onderdak, water en voedsel.

Volgens minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is de noodhulpoperatie op Haïti de meest complexe uit de geschiedenis.

Meer informatie:
Koenders: Haïti meest complexe noodhulpoperatie ooit (BZ)

Nederlandse bijdrage

Nederland heeft in eerste instantie 3 miljoen euro noodhulp beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de aardbeving.

Koenders zet de 1 miljoen euro die al was toegezegd aan de Verenigde Naties, in om de logistieke capaciteit van de VN op Haïti te versterken. 'Logistiek is het grootste obstakel in deze fase van de hulpverlening', aldus de minister.

Daarnaast verdubbelde het kabinet de opbrengst van de inzamelingsactie door de samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor de wederopbouw Haïti tot ruim 83 miljoen euro.

In Haïti is een Nederlands reddingsteam aanwezig van 60 mensen en snuffelhonden. Zij helpen bij het opsporen van de duizenden mensen die nog onder het puin liggen. Het team keerde op 24 januari terug.

Ook de 77 mariniers van het schip De Pelikaan zijn aan het werk in Haïti. Het marineschip heeft voertuigen, kleine bootjes, hulpgoederen en gereedschappen aan boord. Het schip is inmiddels ingezet om de haven toegankelijk te maken.

Het consulair rampenteam hielp het lot van Nederlanders op Haïti te achterhalen en stond slachtoffers bij. De drie medewerkers keerden op 24 januari terug.

Meer informatie:

  • Balkenende: afschuwelijk drama in Haïti
  • Consulair rampenteam van Haïti terug naar Nederland
  • Nederland steunt logistieke operatie VN in Haïti (BZ)
  • Reddingsteam na moeizame reis in Haïti (Defensie)
  • Nederland stuurt reddingsteam naar Haïti (BZ)
  • Marineschip met militairen naar Haïti (met video, Defensie)

Nederlandse slachtoffers

Zeven Nederlanders, van wie het stoffelijk overschot is teruggevonden op de plek van het hotel Villa Thérèse, zijn geïdentificeerd. Dit zijn twee gezinnen en hun geadopteerde kinderen.

Op dit moment worden vier Nederlandse Antillianen en Arubanen vermist.

Koenders heeft zaterdagmiddag 16 januari in Amsterdam gesproken met familieleden van Haïtiaanse slachtoffers.

Zondag zijn de eerste Nederlanders uit Haïti aangekomen in Eindhoven. Het gaat om zes adoptiekinderen en zes volwassenen.

Meer informatie:
Eerste Nederlanders uit Haïti aangekomen in Eindhoven (BZK)

Adoptiekinderen

Minister Hirsch Ballin (Justitie) heeft besloten 109 Haïtiaanse adoptiekinderen versneld toe te laten in Nederland.

Het gaat om 56 adoptiekinderen die nog geen juiste uit- en inreispapieren hebben, 44 kinderen waarbij de Haïtiaanse rechter nog geen definitieve uitspraak heeft gedaan en 9 kinderen waarvoor nog geen adoptieouders zijn gevonden.

Op 18 januari zijn ongeveer dertig hulpverleners vertrokken naar Haïti. Zij proberen de geadopteerde Haïtiaanse kinderen te evacueren. De president van Haïti heeft akkoord gegeven voor de evacuatie.