Meer mensen aan het werk door uitvoering Bestuursakkoord Participatie
Gemeenten hebben door een akkoord in 2007 met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2008 een aanzienlijke prestatie geleverd in het beperken van het aantal mensen dat een bijstandsuitkering krijgt. Er zitten tot eind 2008 9.000 minder mensen in de bijstand dan op basis van conjuncturele ontwikkelingen verwacht mocht worden.
In het akkoord is afgesproken dat gemeenten zich inspannen om tot eind 2011 30.000 minder bijstanduitkeringen te zullen verstrekken om hen aan het werk te helpen. Verder zijn zo’n 3.600 mensen vanuit een bijstandsuitkering in 2007 en 2008 een eigen bedrijf begonnen.
Dit blijkt uit de eerste evaluatie van het Bestuursakkoord Participatie tussen Rijk en gemeenten die staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Staatssecretaris Klijnsma: “Ik ben blij met de resultaten van het Bestuursakkoord Participatie, het werkt gewoon. Het heeft in 2007 en 2008 tot behoorlijke prestaties geleid van de gemeenten voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Die moeten we met elkaar zien vast te houden, ook al zal dat met de crisis op ieders netvlies uiteraard niet gemakkelijk zijn.”
Ook in de armoedebestrijding is behoorlijke vooruitgang geboekt: meer mensen maken gebruik van de langdurigheidstoeslag (87 procent in plaats van 80 procent) en van bijzondere bijstand (41 procent in plaats van 38 procent). Er zijn tal van initiatieven gestart om armoede te bestrijden en schulden terug te dringen, waaronder regelingen speciaal gericht op kinderen van minima. SZW en VNG houden dit thema hoog op de agenda.
Gemeenten hebben naast bijstandsgerechtigden in 2008 ook veel gedaan voor mensen die niet werkten of een uitkering hadden (niet-uitkeringsgerechtigden). Van hen zijn er 15.000 aan een baan of een andere vorm van participatie geholpen.
Voorzitter van de VNG-commissie Sociale Zaken, Spigt, meldt: “Gemeenten doen er alles aan om kwetsbare groepen zoveel mogelijk te laten participeren. In 2008 heeft dat goede resultaten opgeleverd. We zetten alle zeilen bij om het effect van de crisis in de jaren na 2008 voor deze groepen zo minimaal mogelijk te laten zijn.”
In 2008 waren er gemiddeld 267.000 mensen met een bijstandsuitkering. In 2007 waren er gemiddeld 289.000 mensen met een bijstandsuitkering. Door de economische crisis heeft er een toename van het aantal bijstandsuitkeringen in 2009 plaatsgevonden. De inzet van de VNG en SZW is echter om zoveel mogelijk mensen vanuit de bijstand maximaal aan het werk te krijgen.
Achtergrond
Het Bestuurlijk Akkoord is in mei 2007 afgesloten tussen SZW en de VNG en loopt tot eind 2011. De cijfers vermeld in de eerste evaluatie beslaan de periode mei 2007 tot en met eind 2008 en zijn afkomstig van onder meer het CBS. In het Bestuursakkoord Participatie is afgesproken dat SZW en de VNG zich sterk maken voor een vermindering van het aantal mensen dat een beroep moet doen op de WWB, het aan het werk helpen van 35.000 niet-uitkeringsgerechtigden, het bestrijden van armoede en schulden en het stimuleren van ondernemerschap onder kwetsbare groepen. De volgende evaluatie wordt in januari 2011 aan de Tweede Kamer aangeboden.
Documenten
-
Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Klijnsma bij de eerste evaluatieronde Bestuurlijk Akkoord Participatie
-
Wet verbetering arbeidsmarktpositie alleenstaande ouders. Onderzoek naar eerste resultaten en uitvoeringspraktijk van de Wet. Eindrapport
-
Samen aan de slag. Eerste evaluatieronde Bestuurlijk Akkoord Participatie