Bouwen met groen en glas
'Bouwen met groen en glas. Duurzame innovaties voor wonen en werken' gaat Europa in. De uitgave is vanaf nu ook in het Frans, Engels en Duits beschikbaar. Tijdens de Grüne Woche in Berlijn reikt minister Verburg het eerste exemplaar uit van 'Bauen mit Grün und Licht. Nachhaltige Innovationen für den Nutz- und Wohnungsbau' aan de vicepresidente van de Bund Deutscher Architecten, mevr. Doris Gruber.
De Nederlandse glastuinbouw is de grootste zonne-collector van Europa: jaarrond valt er drie keer zoveel energie op haar daken als nodig is voor de verwarming en koeling. Een Nederlandse uitvinding kan de overvloedige zonnewarmte oogsten in de vorm van warm water, in de bodem opslaan en in de wintermaanden gebruiken als verwarming.
Met nieuwe technieken uit de glastuinbouw als warmtewisselaars, opslagbuffers, schermdoeken en kassenbouwsystemen is het ook mogelijk om huizen en kantoren te bouwen die een bron van energie zijn. Deze inzichten en toepassingen komen aan bod in het boek 'Bouwen met groen en glas'.
Het boek heeft zijn weg gevonden naar Nederlandse architecten en opdrachtgevers in de bouw. Het principe achter deze integrale benadering van wonen en werken is eenvoudig: zorg voor gebouwen die mensen vitaliseren en energie opleveren. Veel daglicht, een gelijkmatige en natuurlijke verwarming en koeling en de toepassing van groene wanden zorgen voor een aangenaam woon- en werkklimaat.
Of het nu gaat om bewoners, ouderen in een zorgcentrum, kinderen op scholen of werknemers in kantoren: iedereen heeft behoefte aan een omgeving die prettig is om in te verblijven. Uit onderzoek blijkt dat planten en daglicht niet alleen een sierfunctie hebben; zij zuiveren de lucht, verbeteren werk- en leerprestaties, reduceren stress en bevorderen het herstel. Gebouwen met voldoende daglicht en planten dragen zo bij aan de gezondheid van hun gebruikers.
Bouwen met Groen en glas is ontwikkeld door InnovatieNetwerk, de denktank van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in alliantie met Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN).
Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.