Minister Verburg wil doorbraak scharrelvarkensvlees in supermarkt
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil op korte termijn veel meer scharrelvarkensvlees in het schap van de supermarkt. Om daar afspraken over te maken heeft ze een aantal belangrijke partijen die daarbij een rol spelen voor een gesprek uitgenodigd.
Voor het gesprek zijn de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo, supermarktkoepel CBL, de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV, VION, LTO Nederland, de Dierenbescherming en de cateringbedrijven Sodexho en Albron uitgenodigd.
Alle deelnemers aan het gesprek moeten volgens minister Verburg het mandaat hebben om beslissingen te nemen en niet terug gaan naar de achterban. "Er ontstaat bij mij een zeker ongeduld. Wat mij betreft is dit gesprek dan ook niet vrijblijvend. Uitgangspunt is: wat hebben de partijen te bieden en wat vraagt men van anderen?"
Aanleiding voor het gesprek is de presentatie van de Comfort-Class stal, een nieuw stalconcept in de varkenshouderij, van november 2009. Bij die gelegenheid spraken zowel Jumbo als Albert Heijn uit toekomst te zien in een substantiële groei van het zogeheten 'tussensegment' voor varkensvlees. Dit tussensegment zit wat dierenwelzijn betreft tussen gangbaar en biologisch vlees in. Bij het breed aanvaarde keurmerk van de Dierenbescherming krijgt het tussensegment één van de drie te verdienen sterren.
Het doel van het gesprek is het maken van afspraken, met duidelijke doelstellingen. Bijvoorbeeld: over uiterlijk drie maanden ligt er bij elk van de partijen (met eventuele ketenpartners) een uitgewerkt plan over de ontwikkeling van een substantieel aandeel tussensegment varkensvlees.
Meer scharrelvlees in de schappen is in lijn met het beleid van de nota Duurzaam Voedsel die in juni 2009 verscheen. Een groter aanbod van duurzaam voedsel voor de consument is één van de doelstellingen van de nota. In mei 2009 hebben partijen als LTO, CBL, Veneca en de Dierenbescherming met de minister van LNV een convenant gesloten om jaarlijks vijftien procent meer duurzame dierlijke producten in de schappen te krijgen. Scharrelkip en ook kalfsvlees met één ster van de Dierenbescherming zijn sindsdien steeds ruimer verkrijgbaar, maar varkensvlees blijft vooralsnog achter.
In het gesprek wil minister Verburg ook het stunten met vleesprijzen aan de orde stellen. In haar ogen zouden supermarkten met elkaar moeten concurreren op duurzaamheid. "Het stunten met vleesprijzen is het stunten met niet duurzame producten. Dat is tegenstrijdig met wat de supermarkten met de mond belijden, terwijl consumenten steeds meer om duurzaamheid vragen."
Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.