Hr. Ms. Evertsen terug na antipiraterij-missie (video)
Hr. Ms. Evertsen is vandaag teruggekeerd in thuishaven Den Helder na ingezet te zijn voor Operatie Atalanta. Uit handen van minister Eimert van Middelkoop ontving de bemanning van het fregat de Herinneringmedaille Vredesoperaties.
Ook commandeur Pieter Bindt kreeg een medaille. Hij voerde de afgelopen 4 maanden vanaf Hr. Ms. Evertsen het commando over de EU-operatie Atalanta. De missie richt zich op de bestrijding van piraterij in de wateren rond Somalië.
Ook het thuisfront was massaal naar Den Helder gekomen om de militairen een warm onthaal te geven. Daarnaast waren de voorzitter Vaste Kamercommissie Defensie Anouchka van Miltenburg, Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen en Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk aanwezig. Zij reikten ook een deel van de herinneringmedailles uit.
Grote inbreng in succes
Van Middelkoop prees in zijn toespraak de inzet van de bemanning: “U hebt een fantastische prestatie geleverd, ik heb dat zelf mogen aanschouwen tijdens mijn bezoeken aan uw schip. U hebt een grote inbreng gehad in het succes van de EU-missie Atalanta ter bestrijding van piraterij. Een missie in de wateren rond Somalië die ruim 4 maanden onder Nederlands commando heeft gestaan. Dit succes is niet vanzelf gekomen. U hebt daar hard aan gewerkt.”
De bewindspersoon keek terug op de roerige laatste weken van de missie, toen het schip piraten aanhield, maar die later weer moest laten gaan omdat het de Europese Unie niet lukte een land te vinden dat hen wilde berechten: “Heeft dat te lang geduurd? Ja. Begrijp ik uw teleurstelling? Ja. U weet dat er soms teleurstellende beslissingen worden genomen. Want helaas hebben we de piraten moeten laten gaan. Met die realiteit bent u professioneel omgegaan.”
Evertsen in actie
Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) zette zich de afgelopen maanden in voor het beschermen van voedseltransporten van het World Food Programme, het beschermen van kwetsbare scheepvaart in het gebied én het bestrijden van piraterij. Het schip kwam daarbij meerdere malen in actie. Zo hield de Lynx-helikopter een scheepje met piraten tegen, waarna de bemanning van een Noors fregat hen kon ontwapenen.
Ook assisteerde het Nederlandse fregat de bemanning van het koopvaardijschip Irene E.M., nadat het schip na een kaping van 5 maanden door Somalische piraten werd vrijgelaten. Nadat de Nederlandse militairen zeker hadden gesteld dat er geen kapers meer aan boord waren, leverden ze medische assistentie, voedsel en water aan de 22-koppige bemanning van het vrachtschip.