Peilstijging IJsselmeer nader onderzocht
Het IJsselmeer moet Nederland ook de komende de eeuw verzekeren van voldoende zoetwater. Als gevolg van klimaatverandering zal het aantal droge zomers toenemen. Daarom is het belangrijk de functie van het IJsselmeer als buffer voor drinkwater en water voor landbouw en industrie te versterken.
Op de korte termijn wordt met een beperkte aanpassing van het peilbeheer de ruimte benut die er in het huidige watersysteem is. Voor de lange termijn moet gekeken worden in welke mate peilstijging van het IJsselmeer nodig is en hoe deze het beste plaats kan vinden. Een definitief besluit neemt het kabinet in 2015.
Dat blijkt uit het definitieve eerste Nationaal Waterplan dat staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) mede namens de minister Cramer (VROM) en Verburg (LNV) vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Het Nationaal Waterplan legt een fundament voor een veilig en leefbaar Nederland, nu en in de toekomst. “Met dit Nationaal Waterplan ligt er een uitvoeringsagenda voor de periode 2010-2015 om samen te werken aan een aantrekkelijk waterrijk land met een hoge mate van veiligheid en zekerheid van voldoende drinkwater. Dat is cruciaal om hier te leven en te werken en het levert een positieve bijdrage aan het vestigingsklimaat”, aldus staatssecretaris Huizinga.
Uitgangspunt voor het Nationaal Waterplan is gebleven de visie van de tweede Deltacommissie, met als hoofdlijnen de bescherming tegen overstromingen vergroten en de zoetwatervoorziening op de lange termijn veilig stellen.
Bij de inspraak op het ontwerp Nationaal Waterplan is veel gereageerd op de voorgenomen peilstijging van het IJsselmeer. In het definitief Nationaal Waterplan is vastgesteld dat voor veilig stellen van de zoetwatervoorziening niet alleen wordt gekeken naar peilstijging van het IJsselmeer, maar ook andere alternatieven worden bekeken. Wel wordt vastgehouden aan het op termijn ontkoppelen van de peilen van het Markermeer-IJmeer en het IJsselmeer.
Om de gevolgen van klimaatverandering voor te blijven, zullen de maatregelen die nu reeds worden genomen (Hoogwaterbeschermingsprogramma, Ruimte voor de Rivier en Maaswerken) met kracht worden voortgezet. Voor de noodzakelijkle verbetering van de waterkwaliteit zullen de stroomgebiedbeheersplannen voor Eems, Maas, Rijn en Schelde voor 2015 worden uitgevoerd.