Meer deskundigheid als wapen tegen taalachterstand

Ruim 15.000 peuterleidsters, leidsters in de kinderopvang en leerkrachten uit groep 1 en 2 worden nageschoold.

Ruim 15.000 peuterleidsters, leidsters in de kinderopvang en leerkrachten uit groep 1 en 2 worden nageschoold op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Voor het bestrijden van taalachterstanden bij kinderen zet het kabinet extra in op professionalisering van VVE.

Voor- en vroegschoolse educatie is bedoeld om taalachterstanden bij kinderen te voorkomen en te bestrijden. Hiervoor zijn goed opgeleide leidsters en leerkrachten nodig. Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs heeft daarom in 2007 het project Vversterk opgezet. Via dit programma zijn inmiddels 10.000 leidsters uit peuterspeelzalen en kinderdagverblijven en leerkrachten uit de groepen 1 en 2 geschoold. De komende tijd worden nog eens ruim 15.000 leidsters en leerkrachten opgeleid. Hier vallen ook leidsters en leerkrachten onder die al een basisopleiding hebben gehad maar zich nog verder willen scholen. Het kabinet heeft hiervoor 35 miljoen euro uit de aardgasbaten vrijgemaakt.

Naast de investeringen in scholing is een deel van het geld bestemd voor ROC's en pabo's om meer aandacht te besteden aan VVE binnen de opleiding. Ook managers van scholen, welzijnsorganisaties, kinderdagverblijven en gemeenten worden ondersteund zodat zij voor een goede verankering van VVE in hun instellingen kunnen zorgen. Voorts wordt er uitgebreid onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in de effecten van VVE op het leren en presteren van jongeren in hun verdere loopbaan.

Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs is blij met de extra inzet: "Als kinderen met een taalachterstand aan de basisschool beginnen, hebben zij daar vaak hun hele schooltijd last van. Met goede leidsters en leerkrachten in de voor- en vroegschoolse educatie krijgen kinderen een betere start op de basisschool. Hier hebben zij de rest van hun leven profijt van."