Erkenningscommissie voldoet aan verwachtingen en wordt voortgezet

De Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie (Erkenningscommissie), die beoordeelt of strafrechtelijke interventies leiden tot het verminderen of voorkomen van recidive, voldoet aan de verwachtingen en wordt voortgezet. Dat blijkt uit een evaluatie die staatssecretaris Albayrak van Justitie aan de Tweede Kamer heeft gezonden.

De Erkenningscommissie beoordeelt gedragsinterventies die worden opgelegd aan meerderjarigen en minderjarigen. Met gedragsinterventies worden het gedrag en de omstandigheden veranderd die eraan bijdragen dat mensen met justitie in aanraking komt. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan verslavingsproblemen of gedragsproblematiek. Goedgekeurde gedragsinterventies voorkomen of verminderen herhalingscriminaliteit.
Nieuwe interventies kunnen ter beoordeling bij de erkenningscommissie worden ingediend door organisaties die strafrechtelijke gedragsinterventies uitvoeren, zoals bijvoorbeeld de reclassering, de bureaus Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Resultaat

Uit de evaluatie, die is uitgevoerd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), blijkt dat de Erkenningscommissie in grote lijnen functioneert zoals is beoogd. Het gewenste aanbod van gedragsinterventies voor zowel volwassenen als jeugdigen is voor een aanzienlijk deel gerealiseerd.
De Erkenningscommissie is in 2005 in het leven geroepen heeft tot en met juni 2009 55 keer geoordeeld over 32 gedraginterventies. Het resultaat van ruim drie jaar beoordelen is dat er nu 11 gedragsinterventies erkend, 11 gedragsinterventies voorlopig erkend en 10 gedragsinterventies niet erkend zijn. De beoordelingen van de commissie worden door de indieners als ‘streng doch rechtvaardig’ ervaren. De kwaliteitscriteria van de Erkenningscommissie zijn werkbaar en volledig en de uitvoering van het beoordelingsproces verloopt zorgvuldig en onafhankelijk.

Aandachtspunten

In het onderzoek wordt een aantal aandachtspunten genoemd. Zo zou de commissie zich minder als een gesloten instituut moeten opstellen en vaker met indieners van gedragsinterventies de dialoog moeten aangaan. Daarnaast maken betrokkenen zich zorgen over tijdige implementatie en uitvoering van onderzochte gedragsinterventies, omdat binnen vijf jaar de effectiviteit van gedragsinterventies moet worden aangetoond in verband met verlenging van de status van erkenning. Ten slotte kan de adviestaak van de Erkenningscommissie nadrukkelijker ingevuld worden dan nu het geval is.

Reactie staatssecretaris

Staatsecretaris Albayrak heeft besloten om de activiteiten van de Erkenningscommissie voort te zetten. “De Erkenningscommissie speelt een belangrijke rol in de totstandkoming van het gewenste aanbod van effectieve strafrechtelijke gedragsinterventies dat bijdraagt aan recidivevermindering”, aldus de staatssecretaris. Zij gaat met de Erkenningscommissie in gesprek over de aandachtspunten uit de evaluatie. De staatssecretaris wil ook de uitvoering van erkende gedragsinterventies evalueren, zodat gedragsinterventies worden uitgevoerd zoals dat is bedoeld.

Uitgebreide informatie is via onderstaande links te vinden in het persbericht en in het dossier Erkenningscommissie op Justitie.nl. In het dossier is onder meer een lijst te vinden van alle erkende en voorlopig erkende gedragsinterventies.