Persconferentie na ministerraad van 18 december 2009

Viceminister-president Bos spreekt op de persconferentie na afloop van de ministerraad over de economische actualiteit, het beleid rondom de verhoging van de AOW-leeftijd, de verhouding tussen het kabinet en de Nationale Ombudsman en de maatregelen van het kabinet tegen overlast tijdens de komende jaarwisseling.

Viceminister-president Bos:
Goedemiddag, lange ministerraad gehad in afwezigheid van de minister-president, minister Koenders, minister Cramer, die alledrie in Kopenhagen zijn en minister Verhagen die helaas ziek thuis was. Erg veel zaken af kunnen handelen vandaag. Het meeste heeft u daarvan zelf ook al via persberichten kunnen meelezen. Misschien goed om bij een paar onderwerpen stil te staan.

Allereerst de economische actualiteit, mede in het licht van de recente cijfers van het Centraal Planbureau. Vandaag ook nog weer nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen wat langzaam lijkt op te krabbelen. Het is natuurlijk allemaal hoe je het ook wendt en keert goed nieuws, maar we blijven onszelf eraan herinneren dat het is omgeven met grote onzekerheden, en dat zelfs als alle voorspellingen die nu gedaan worden helemaal uit zouden komen, over toch weer meer economische groei in 2010 dan we steeds dachten bijvoorbeeld, dan nog zullen we ons geconfronteerd zien met een hoge werkloosheid aan het eind van volgend jaar en met een heel hoog financieringstekort. Dat betekent dat er voor dit kabinet en voor volgende kabinetten onverkort aan de orde zal zijn om op die beide punten ambitieuze initiatieven te ontwikkelen.

We hebben het vandaag ook gehad over het zogeheten flankerend beleid bij de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67. Flankerend beleid bestaat in essentie uit drie onderdelen. Allereerst een overbruggingsregeling voor mensen die een uitkering hebben die voor hun 67e op zou houden en die je niet tot de bijstand wilt veroordelen, met vermogenstoets, partnertoets en dergelijke. Daar is in het akkoord over afgesproken dat daar een goede uitkering voor beschikbaar zal blijven.

Tweede onderdeel van het flankerend beleid zijn de precieze voorwaarden waaronder mensen kunnen flexen, oftewel met een zekere korting 1 of 2 jaar eerder van hun AOW kunnen genieten. En het derde onderdeel van het flankerend beleid is alles wat te maken heeft met arbeidsomstandigheden en zware beroepen.

We zijn het op hoofdlijnen eens op al die drie onderwerpen en ons streven blijft, zoals eerder ook gecommuniceerd aan de Kamer, om voor Kerstmis voorontwerpen op dat gebied aan de Kamer toe te kunnen sturen. Dus dat bij het debat over de verhoging van de AOW-leeftijd de Kamer ook volledig bekend is met wat ons betreft de voornemens zijn op het gebied van het flankerend beleid en ze dat in hun afweging kunnen betrekken.

We hebben vandaag ook gesproken over de verhouding tussen het kabinet en de Nationale ombudsman. Dat is uiteraard mede het geval geweest naar aanleiding van laat ik maar zeggen de wederzijdse irritatie zoals die in de loop van vorige week, begin deze week naar boven is gekomen. Er zijn diverse gesprekken geweest. Ik heb zelf gesproken met de heer Brenninkmeijer. Minister Ter Horst heeft namens het hele kabinet ook gesproken met de heer Brenninkmeijer en er is van beide kanten vastgesteld dat we er geen baat bij hebben dat we ons vooral aan elkaar irriteren. Dat we er wel baat bij hebben als er een goede werkbare verhouding bestaat en dat we dus ervoor moeten zorgen dat misverstanden zoals die de afgelopen tijd zijn ontstaan, niet terugkeren. Wat ons betreft en ook wat de Nationale ombudsman betreft, is daarmee de zaak afgedaan en zijn de plooien gladgestreken en hebben we ook goede afspraken gemaakt voor de toekomst.

Ten slotte, we gaan straks allemaal, misschien niet ieder van u, toch de meesten wellicht wel, op vakantie en dan is het voor je het weet zomaar het einde van 2010 en is er een jaarwisseling. En dat oud en nieuw feest behoort overal in Nederland als een groot feest gevierd te kunnen worden door een ieder die dat wil, maar helaas was dat vorig jaar niet het geval. Vorig jaar waren er in totaal 22.000 meldingen van overlast, 5.400 incidenten, 2.600 aangiften, 1.100 aanhoudingen en dat hoort dus niet bij hoe een oud en nieuw feest hoort te zijn.

Minister Ter Horst heeft daarom in overleg met collega's een hele reeks maatregelen genomen die ons allemaal in staat zouden moeten stellen om de oud en nieuw viering op een betere manier door te komen met minder overlast, met minder agressie en met minder geweld dan vorig jaar. Daar behoort onder andere bij extra capaciteiten waar nodig voor politie, brandweer, ambulance en gemeentereiniging. Daar hoort ook bij dat de technische capaciteiten van alarmnummers zoals 112 is opgeschroefd. Er hoort een publiekscampagne bij, die het publiek ook aanmoedigt in het geval ze iets waarnemen wat niet in de haak is, daar ook zelf foto's en filmpjes van te maken. En daar hoort ook bij dat de mogelijkheden voor snelrecht en zelfs supersnelrecht in de grote vier steden worden uitgebreid. Dan kan ook in de sfeer van sancties en straffen het verhalen van schade op daders aan de orde komen en kan ook groepsaansprakelijkheid aan de orde komen.

Kortom, zowel in termen van het voorkomen van agressie, geweld en overlast, als in termen hoe we er tegen optreden mocht het zich toch voordoen, zijn we goed voorbereid op de komende jaarwisseling en hopen we dat we met elkaar waar kunnen maken dat het voor iedereen op een rustige en echt feestelijke wijze kan geschieden. En daar wilde ik het al inleiding bij laten.