Oost-Aziatische boktor Boskoop

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft in de gemeente Boskoop 3 loofbomen aangetroffen die aangetast zijn door de Oost-Aziatische boktor (Anoplophora chinensis).

Dit is de tweede keer dat in Nederland een aantasting in planten in de groene ruimte is gevonden. Om te voorkomen dat de boktor zich in het gebied vestigt, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten dat alle loofbomen en -struiken in het gebied, met een straal van 100 meter rond de vondst, worden verwijderd.

Huidige situatie

De Plantenziektenkundige Dienst (PD), onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), heeft acht uitvlieggaten en twee levende larven aangetroffen in een singelbeplanting op een bedrijf. Op dit bedrijf zijn eerder aantastingen in geïmporteerde partijen planten gevonden. Het gaat om drie loofbomen: twee esdoorns (Acer) en een haagbeuk (Carpinus). De larven stonden op het punt om te verpoppen. De boktorren zouden komend voorjaar uitvliegen.

Onderzoek

De PD is deze week in de omgeving van de vondst een onderzoek naar de Oost-Aziatische boktor gestart om vast te stellen of er nog meer bomen zijn aangetast. Het valt niet uit te sluiten dat er nog meer aantastingen gevonden worden.

Maatregelen

Het ministerie van LNV heeft besloten dat alle loofbomen en struiken in het gebied, met een straal van 100 meter rond de besmetting, verwijderd moeten worden. De PD zal hiervoor voorbereidingen treffen, in afstemming met de bewoners en de gemeente. Het verwijderen van planten zal begin volgend jaar plaatsvinden. Ook worden alle teeltbedrijven in een straal van 200 meter rond de vondst vastgelegd, zodat vervoer van mogelijke waardplanten voorkomen wordt en alle planten geïnspecteerd kunnen worden. Waardplanten zijn planten waarop de boktor zijn levenscyclus kan voltooien. Daarnaast zal de directe omgeving van het bedrijf waar de vondst gedaan is (straal van 200 meter rond het besmette gebied) intensief geïnspecteerd worden in openbaar groen, particuliere tuinen en op de bedrijven. De gevolgen voor de betrokkenen zijn erg groot, maar alleen op deze wijze kan voorkomen worden dat de Oost-Aziatische boktor zich in Boskoop vestigt.

Oost-Aziatische boktor

De Oost-Aziatische boktor, met de Latijnse naam Anoplophora chinensis, komt van oorsprong voor in Oost-Azië en is niet gevaarlijk voor mensen. De boktor is echter wel erg schadelijk voor bomen en struiken. De larve van de boktor vreet van binnenuit de plant of boom op. Vanwege de schadelijkheid heeft de boktor de quarantainestatus. Dit houdt in dat Nederland, en andere landen in de Europese Unie, er alles aan moet doen om vestiging te voorkomen.

Als de boktor zich vestigt heeft dit ingrijpende gevolgen voor heel Boskoop en de rest van Nederland. Het zou betekenen dat de boktor zich verder kan verspreiden in parken, bossen en tuinen én dat de handel en export van plantmateriaal voor een deel onmogelijk wordt.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.