Marineschip keert terug uit de West

Het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam keert morgen terug in haar thuishaven Den Helder. De afgelopen 5 maanden voer het schip in de Caraïbische wateren als stationsschip van de Koninklijke Marine in de West.

Naast maritieme aanwezigheid was het uitvoeren van counterdrugsoperaties de belangrijkste taak van het stationsschip. Het schip is de afgelopen maanden ingezet voor zowel de Koninklijke Marine als de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba.

Voor counterdrugszaken buiten de territoriale wateren, had het schip een ‘Law Enforcement Detachment’ (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord. Bovendien was het bevoorradingsschip uitgerust met een Westland Lynx-helikopter.

Over het schip

Hr. Ms. Amsterdam (A836) is een zogenoemd ‘Fast Combat Support Ship’. Het schip kan eigen vlooteenheden en die van bondgenoten op volle zee voorzien van brandstof, smeermiddelen, levensmiddelen, kleding, munitie en reserveonderdelen. Het schip heeft de capaciteit om 6.700 ton dieselolie, 1.660 ton vliegtuigbrandstof en 500 ton goederen te vervoeren.

Hr. Ms. Amsterdam is 166 meter lang, 22 meter breed en heeft een diepgang van 8 meter. Het schip wordt voortgestuwd door 2 MAN/Bazan-dieselmotoren en bereikt hiermee een snelheid van 21 knopen. Qua bewapening beschikt het schip over:

  • 50 mitrailleurs;
  • Een 30 mm snelvuurkanon (Goalkeeper) tegen luchtdoelen op zeer korte afstand;
  • een radarinterceptiesysteem en ‘chaff’ voor radarmisleiding.