2,1 miljoen voor innovatie cultuur

De Vereniging van Rijksgesubsidieerde Musea (VRM), het Stedelijk Museum, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst(AFK), Droog Design, Waag Society en stichting STRP krijgen in totaal 2,1 miljoen euro voor innovatie in de cultuursector.

Dat heeft minister Plasterk bekend gemaakt. De VRM ontwikkelt een gedigitaliseerde, interactieve museumtour die het mogelijk maakt om een gemiste tentoonstelling op internet in 360º graden te bekijken. Het Stedelijk Museum prikkelt het publiek via een smart Phone applicatie om zelf verhalen, foto's of informatie toe te voegen aan de collectie. Via een digitaal platform ontwikkelt het AFK voor culturele instellingen een podium om hun projecten te presenteren aan een breed publiek om op die manier publieke en private geldstromen aan te spreken. Droog Design wil via internet een jonger publiek betrekken bij het ontwerpen van design producten. De Waag Society wil meer samenwerking tussen kunst en wetenschap om tot innovaties in denken en doen te komen. Festivalorganisator STRP staat een vergaande vernieuwing voor ogen op alle vlakken van het festival voor ogen via web 2.0.

De projecten krijgen ondersteuning in het kader van de nieuwe subsidieregeling innovatie cultuuruitingen van minister Plasterk. Ze kenmerken zich door toepassing van moderne technieken en slimme samenwerkingsverbanden met partijen buiten de culturele sector. Doel van deze projecten is om een breder publiek te bereiken en bij te dragen aan een betere aansluiting van kunst en cultuur met de samenleving.

Het versterken van het maatschappelijk draagvlak voor cultuur is een belangrijke doelstelling van het cultuurbeleid van minister Plasterk. Een onafhankelijke adviescommissie, onder leiding van professor Rietje van Dam - Mieras, heeft namens de minister 84 aanvragen beoordeeld. Criteria daarbij waren onder andere innovatieve kracht en het vermogen bij te dragen aan netwerkvorming. Innovatieve projecten waarbij het experiment werd opgezocht zijn door de commissie hoog gewaardeerd.

De nu bekend gemaakte toekenningen zijn het resultaat van de eerste ronde van de regeling. De 2e ronde start in januari 2010. In totaal zijn er vier rondes en heeft minister Plasterk 12 miljoen voor de gehele regeling uitgetrokken. Meer informatie is te vinden op www.cultuursubsidie.nl.